Hoppa till huvudinnehåll

Stor efterfrågan på tjäran från Övermark

Håkan Sand (närmast kameran) och Kurt Råstu håller koll på tjärdalen. I bakgrunden Sven Eklund.
Håkan Sand (närmast kameran) och Kurt Råstu håller koll på tjärdalen. I bakgrunden Sven Eklund. Håkan Sand (närmast kameran) och Kurt Råstu håller koll på tjärdalen. I bakgrunden Sven Eklund. Bild: Yle/Joni Kyheröinen tjära,Tjära,tjärbränning,Tjärdal,Övermark,Närpes,sven eklund

I Övermark blåser man liv i tjärbränningen. Senast man brände tjära i Sydösterbotten var på 1940-talet. Inspirationen och kunskapen har man hämtat från Purmo.

Tjärdalen är en del av tjärbrännarveckan som ordnas på Högåsen i Övermark i Närpes.

Sven Eklund är president för Lions i Övermark-Yttermark, som håller i trådarna för tjärbränningen.

Eklund har jobbat i skogen i 40 års tid och alltid gått och tänkt att det skulle vara roligt att få bränna en tjärdal på gammaldags vis.

Håkan Sand, Sven Eklund och Kurt Råstu från Övermark-Yttermark Lions, vid tjärdalen i Övermark.
Håkan Sand, Sven Eklund och Kurt Råstu. Håkan Sand, Sven Eklund och Kurt Råstu från Övermark-Yttermark Lions, vid tjärdalen i Övermark. Bild: Yle/Joni Kyheröinen tjära,Tjära,Tjärdal,tjärbränning,Övermark,Närpes,kurt råstu

Återuppliva en gammal tradition

Utöver att Eklund nu förverkligar en gammal dröm är syftet med tjärdalen att återuppliva en gammal tradition som fick sin början redan på 1600-talet. Den sista tjärdalen i Övermark brändes på 1940-talet.

- Vi vill också visa för dagens ungdomar hur det gick till. Tjärbränningen var en viktig näring för Österbotten och hela Finland, säger Eklund.

Hjälp och inspiration har man fått från Purmo i Pedersöre, där Överpurmo Hembygdsförening har bränt en tjärdal per årtionde, med början år 1976. Den senaste tjärdalen brändes i fjol.

Det bjöds på sockerbitar doppade i tjära vid tjärdalen i Övermark.
Man fick smaka på sockerbitar doppade i tjära. Det bjöds på sockerbitar doppade i tjära vid tjärdalen i Övermark. Bild: Yle/Joni Kyheröinen tjära,Tjära,socker,sockerbitar

Flera år av förberedelser

Det är en mångårig process när man väl bestämt sig för att bränna en tjärdal. 2013 barkade Övermark-Yttermark Lions 300 tallar.

- Första året upp till två meter, nästa år till fyra och en halv och det tredje året barkade vi bort den livsnerv som vi lämnat kvar på trädet för att det inte skulle dö. Sen fällde vi stammarna och lade dem på torkning fram tills nu, säger Eklund.

För någon vecka sedan travade man in veden i tjärdalen och täckte den med torv och jord.

- Tjärdalen ska glöda med så lite syre som möjligt. Brinner det så brinner ju tjäran och kådan upp.

Eklund uppskattar att man i teorin kan få ut 800 liter ur tjärdalen. Men han är nöjd med 500 liter.

Man har tappat en gång per dag sen i söndags. Den sista tappningen görs ikväll, onsdag.

Tjärdalen i Övermark.
Det hör till att man använder äldre redskap vid tjärdalen. Tjärdalen i Övermark. Bild: Yle/Joni Kyheröinen tjära,Tjära,Tjärdal,tjärbränning,Övermark,Närpes

Många vill köpa

Tjäran ska säljas. Och det är ingen brist på efterfrågan.

- Det har ringt folk från Sverige och också från företag. Men jag hoppas att tjäran går till privatpersoner, säger Eklund.

Inkomsterna ska Lions dela ut till hjälpbehövande.

Man tänker också ta till vara på kolen som uppstått. Den passar utmärkt som grillkol, menar Eklund.

Ses om 10 år

Om och när det blir en till tjärbränning blir det naturligtvis på samma plats.

- Dalen blir bättre för varje gång den används.

Men det lär dröja före man nästa gång ser rök stiga från Högåsen: Eklund tänker sig att nästa tjärdal bränns om cirka tio år.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten