Hoppa till huvudinnehåll

Studerande tävlar med varvsarbetare på bostadsmarknaden

Show apartment
En etta i Åbo centrum lockar lätt till sig över femtio personer på lägenhetsvisning. Show apartment Bild: Lina Frisk

Marknaden för hyresbostäder i Åbo är extra hård inför höstens studiestart. Ansökningarna till studentbostäder har ökat klart sen ifjol. En anledning kan vara att studerande och arbetare vid varvet tävlar om samma bostäder på den privata marknaden.

Minja Sundén från Sibbo fick i juni reda på att hon kommit in på psykologilinjen vid Åbo Akademi. Då började jakten efter boende.

- Det viktigaste för mig när jag började söka bostad var läget och att det skulle vara billigt. Först började jag tänka på studiebostäder eftersom de är billiga. Jag skickade in en ansökan, men som svar fick jag att jag borde ha ett studieintyg. Jag tror det beror på att jag inte hade närvaroanmält mig då ännu.

Sundén började frågade runt bland vänner och bekanta ifall det var någon som sökte en rumskompis. Hon behövde inte söka länge innan hon hittade ett hem.

- Två av min systers kompisar sökte en rumskamrat. De har en trerummare så de frågade mig om jag vill komma och bo med dem. Det var helt perfekt eftersom jag inte hittat något ännu.

Minja Sundén.
Minja Sundén. Minja Sundén. Bild: Minja Sundén. Minja Sundén

Hennes rumskamrater har varsitt rum i bostaden medan Sundén kommer att bo i vardagsrummet.

- Vi kommer att försöka bygga någon slags vägg åt mig av bokhyllor. Det känns helt okej för mig åtminstone nu första året. Jag är bara glad att jag hittade någonstans att bo.

500 fler ansökningar än ifjol

Pirjo Lipponen-Vaitomaa, direktör av bostadsärenden vid Studentbystiftelsen, säger att bostadsläget ser sämre ut för studerande i år.

- Jag tror att bostadssituationen är lite svårare i år eftersom varvet i Åbo har flera anställda och jag tror att de är intresserade av samma bostäder som studerande.

De flesta studerande söker små lägenheter så centralt som möjligt, och så billigt som möjligt.

- Studiebostäderna är klart billigare än de på privata marknaden. Priset har ens tror betydelse när studerande söker boende.

Studentbystiftelsen har redan nu fått in cirka 3000 ansökningar. Ifjol och året före det fick de in totalt 3000 ansökningar.

- Vi förväntas oss att få 3500 ansökningar i år, det vill säga 500 mer än ifjol.

Lipponen-Vaitomaa säger att de kommer att ha ungefär 800 lediga bostadsplatser i början av augusti. Men hon förväntar sig att antalet kommer att öka till början av september.

- Man kan säga upp sitt avtal enda till slutet av juli till sådana lägenheter som blir lediga i början av september. Vi räknar med att ha 1200 lediga bostadsplatser till början av höstterminen.

Hur ökar man sina chanser att få en studentbostad?

- Ifall man kommer längre ifrån har man lättare att få bostad. Dessutom måste man vara öppen för alla typer av bostäder, också cellbostäder där man delar kök och badrum. Även om vi har gott om ettor, räcker de inte åt alla.

Lipponen-Vaitomaa rekommendrear också att man ska vara aktiv och kontakta bostadsbyrån under nästa vecka.

- Det lönar sig att meddela att man är villig att ta emot en bostad på kort varsel, och vilken bostad som helst.

Skriv en personlig ansökan

Hyran för en etta i centrum av Åbo på den privata marknaden är från 500 euro uppåt. Det finns många ettor, men tävlingen om dem är hård. Katariina Lehtinen vid OP- fastighetscentralen säger att det lönar sig att vara förberedd då man går på visningar.

- Det lönar sig att ha en färdig ansökan med bild och beskrivning av sig själv, lite som ett CV. Ettor i centrala Åbo brukar locka kring femtio personer till visningarna. Det är svårt för förmedlarna att få en bild av alla som ansöker om lägenheten. Därför gäller det att sticka ut.