Hoppa till huvudinnehåll

Tågolycka med dödlig utgång i Vasa utreds fortfarande

Det är dålig sikt på olycksplatsen.
Olyckan med dödlig utgång inträffade på den obevakade plankorsningen på Solbacksvägen i Höstves i Vasa. Det är dålig sikt på olycksplatsen. Bild: Yle/Jukka Tyni Plankorsning,obevakad plankorsning

Utredningen av tågolyckan vid en plankorsning i Vasa med dödlig utgång pågår fortfarande. Olyckan inträffade i april men det kan ta månader innan utredningen är klar. Utredningen kan föreslå att man tar bort plankorsningen.

Den 28 april körde två personer i en skåpbil över den obevakade plankorsningen på Solbacksvägen i Höstves i Vasa. Samtidigt kom ett tåg från Helsingfors på väg till Vasa järnvägsstation.

Tåget och skåpbilen kolliderade. De två personerna, en man och en kvinna, i skåpbilen dog.

Efter den olyckan sa Pertti Hällilä, planeringschef för trafikärenden vid Vasa stad, till Yle Österbotten att han hört att det är dålig sikt på olycksplatsen i Höstves. Det är svårt att se tåget när det kommer.

Solbacksvägen i Höstves i Vasa. Här skedde fredagens dödsolycka.
Plankorsningen vid Solbacksvägen leder till en gård. Solbacksvägen i Höstves i Vasa. Här skedde fredagens dödsolycka. Bild: Yle/Jukka Tyni Plankorsning,obevakad plankorsning

Många ska höras i utredningen

Österbottens och Södra Österbottens undersökningskommission för trafikolyckor håller fortfarande på med utredningen av olyckan.

- Den är inte klar än. Det är många instanser som ska höras och nu är det semestertider. Det kan ta månader innan den är klar, säger ordförande och polis Jaakko Nygård.

Samma undersökningskommission utreder tågolyckan som inträffade den nionde juli på Söderlandsvägen i Höstves i Vasa. Då omkom en man i 30-årsåldern. Mannen rörde sig till fots och var ensam på rälsen då tåget kom.

Kan föreslå att ta bort plankorsningen

När utredningarna är klara kommer kommissionen med rapporter som innehåller förbättringsförslag.

- Det kan vara att ta bort obevakade plankorsningar eller förse dem med bommar eller annat varningssystem. Det kan också handla om att ge mer resurser till vårdpersonal för att upptäcka psykiska problem i ett tidigt skede, säger Nygård.

Det finns 2 800 plankorsningar i landet, omkring 2 000 av dem är obevakade uppger man på Trafikverket.

I medeltal inträffar ett 30-tal olyckor på plankorsningar årligen, tre av dem med dödlig utgång och fem med personskador. Men redan i år har det inträffat sex olyckor med dödlig utgång på plankorsningar - tre av dem i Vasa.