Hoppa till huvudinnehåll

Thailändsk domstol delar ut domar i landets största människohandelshärva

Poliser vaktar port utanför Bangkoks domstol.
Över hundra står åtalade i Thailands största människohandelshärva. Poliser vaktar port utanför Bangkoks domstol. Bild: EPA Thailand,människosmuggling,människohandel,rättegång

En domstol i Thailand har utdelat domar i landets största människohandelshärva. Fallet började nystas upp för två år sedan då 30 begravda kroppar grävdes upp ur grunda gravar intill gränsen mellan Thailand och Malaysia.

Kropparna hittades vid läger med bambuhyddor som byggts i skymundan djupt inne i djungeln. De flesta kroppar tros tillhöra rohingyamuslimer i Burma som flytt förföljelse.

Enligt åtalet hölls de fångna i läger där människosmugglare försökte pressa deras familjer på lösensummor.

Den thailändska polisen hittade ett läger mitt i djungeln.
Den thailändska polisen har hittat ett övergivet läger där man misstänker att människosmugglarna har hållit rohingyamuslimer fängslade. Den thailändska polisen hittade ett läger mitt i djungeln. Bild: EPA Thailand,människosmuggling,människohandel

Över 100 människor står åtalade för människohandel eller trafficking i en massiv rättegång där korrumperade tjänstemän misstänks för något som kan liknas vid modern slavhandel av rohingyamuslimer och bangladeshier. Samtliga nekar till brott.

Rättegången har blottat ett nätverk av militärer, poliser, lokala politiker och maffialedare som agerat människohandlare och exploaterat några av Asiens fattigaste och mest utsatta flyktingar.

Thailändska räddningsarbetare gräver för att hitta rester av kroppar.
Thailändska räddningsarbetare gräver invid det övergivna lägret för att hitta rester av döda kroppar. Thailändska räddningsarbetare gräver för att hitta rester av kroppar. Bild: EPA Thailand,människosmuggling,människohandel

Smugglarligorna ska under några års tid ha tjänat ihop över tio miljoner euro.

Thailands regering försöker bekämpa bilden av att landet skulle vara ett nav för människosmuggling och hävdar att den har lyckats eliminera traffickingnätverken. Det här är något som människorättsorganisationer ifrågasätter.

General och affärsman dömdes som skyldiga

En general i den thailändska armén dömdes som skyldig för flera människohandelsbrott och tagande av muta. Generalen Manas Kongpan var en av de mest prominenta figurerna som dömdes i fallet.

Thailändska räddningsarbetare bär på en död kropp inlindad i vitt plast.
Thailändska räddningsarbetare bär på en kropp som tros tillhöra en rohingya muslim. Kroppen hittades vid ett övergivet läger där man tror att människosmugglarna hållit flyktingarna fångna. Thailändska räddningsarbetare bär på en död kropp inlindad i vitt plast. Bild: EPA Thailand,Rohingyer,människohandel

Också en lokal politiker och framgångsrik affärsman Pajjuban Aungkachotephan dömdes som skyldig. Han anses vara något av en storspelare inom trafficking.

Rättegången har omgärdats av anklagelser om hotade vittnen, tolkar och poliser. Polisen Paween Pongsirin som ledde utredningen flydde till Australien eftersom han fruktade för sitt liv.

Källor: AP, Reuters och TT