Hoppa till huvudinnehåll

Trump och Putin träffades en andra gång under G20

Vladimir Putin och Donald Trump träffas under G20-mötet i hamburg.
Putin och Trump träffas också officiellt under G20-mötet i Hamburg. Vladimir Putin och Donald Trump träffas under G20-mötet i hamburg. Bild: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL Vladimir Putin,Donald Trump,Trump,USA,Ryssland,G20,Hamburg,Putin,trump putin

President Donald Trumps möte med den ryska kollegan Vladimir Putin under G20-mötet i Hamburg fick mycket uppmärksamhet.

Dels var det presidenternas första möte, dels är deras relation under lupp på grund av misstankarna mot Trumps kampanj om samarbete med den ryska inblandningen i presidentvalet.

Nu har ett andra, hittills hemlighållet möte, mellan de två presidenterna avslöjats.

Mötet ska ha ägt rum i marginalerna för en middag för G20-deltagarna.

Enligt flera närvarande ska de två presidenterna ha diskuterat i över en timme med bara Putins tolk inom hörhåll.

Diskussionen ska enligt närvarande ha verkat vänlig och animerad.

”Inget möte”

Vita huset bekräftar att de två presidenterna samtalade under middagen, men vägrar kalla det ett möte.

Man kan anse att det här åtminstone är ett allvarligt misslyckande då det gäller att följa de nationella säkerhetsprotokollen.― senator Chris Coons

Enligt Vita huset närvarade den amerikanska tolken inte eftersom han inte kunde ryska.

- Alla ledarna gick runt och talade med varandra fritt. Det är inte frågan om något andra möte, skrev Vita huset i ett kort meddelande.

De beskriver det istället som en kort, informell diskussion och nekar att administrationen skulle ha försökt hålla det hemligt.

- Sådana insinuationer är falska, elaka och absurda, skrev administrationen.

Trump själv kallade istället rapporteringen om ett hemligt möte sjuk.

- De falska nyheterna om en hemlig middag med Putin är ”sjuka”. Alla G20-ledarna och deras gemål var bjudna av tyska kanslern. Pressen visste, skrev Trump på Twitter.

Mötet överraskade allierade

Vita huset medgav ändå att de två ledarna hade samtalt på tumanhand efter att det avslöjades av konsulten Ian Bremmer, som leder konsultföretaget Eurasia Group.

- Jag satt med de här uppgifterna i flera dagar i väntan på att Vita huset skulle offentliggöra dem, säger Bremmer.

- Men de sade ingenting.

Bremmer säger att den enda orsaken han fick höra om mötet var att det oroade så många andra av G20-ledarna vid middagen.

Att han var villig att göra det här inför ett rum fullt av världsledare visar att han helt enkelt inte bryr sig om USA:s anseende.― Ian Bremmer

Enligt de närvarande talade de två presidenterna länge avskiljt och utom hörhåll för de andra närvarande.

- Trump sitter i rummet med en lång rad allierade och den han väljer att tala med är Putin, säger Bremmer.

- Det verkade som om Trumps överlägset bästa relation inom G20 var med Putin. De allierade var överraskade, överrumplade och modfällda.

Bröt mot säkerhetsprotokoll

Att de två presidenterna träffades utan en amerikansk tolk, eller någon annan ur hans stab, närvarande har tagits emot med oro och en del bestörtning.

Både republikanska och demokratiska experter på nationell säkerhet och politiker på bägge sidan av partigränsen har kallat det en säkerhetsrisk.

Reaktionerna har också stärkts av de många avslöjandena om kampanjens möten med ryska personer med nära band till den ryska regeringen.

- Man kan anse att det här åtminstone är ett allvarligt misslyckande då det gäller att följa de nationella säkerhetsprotokollen, sade den demokratiska senatorn Chris Coons till CNN.

Många har också uttryckt oro över vilken bild Trump kan ha gett till de övriga ledarna vid mötet.

- Att han var villig att göra det här inför ett rum fullt av världsledare visar att han helt enkelt inte bryr sig om USA:s anseende, säger Bremmer.

Läs också