Hoppa till huvudinnehåll

Bättre kvartal – men sämre halvår för Ålandsbanken

Ålandsbankenin logo Bulevardilla, Helsingissä.
Ålandsbankenin logo Bulevardilla, Helsingissä. Bild: Yle, Jyrki Ojala Ålandsbanken,bank,Logotyp

Ålandsbankens vinst för perioden januari-juni i år landar på 12,3 miljoner euro, vilket är något lägre än samma period i fjol.

Rörelseresultatet för årets andra kvartal ökade dock till 5,0 miljoner euro jämfört med 4,6 miljoner förra året.

– Vi ligger lite efter förra årets halvårsresultat, men har nästan kommit ifatt. Även om resultatet var lite bättre förra året så var kvalitén på affärerna bättre det här året, säger Ålandsbankens vd Peter Wiklöf om resultatet.

Under det här årets första halvårsperiod har kostnaderna varit 50,2 miljoner euro, vilket är nio procent högre än föregående år. Det beror på ett helt nytt kapitalmarknadssystem som produktionssattes i månadsskiftet juni-juli, förklarar Peter Wiklöf.

Rörelseresultatet steg

Däremot förbättrade Ålandsbanken sitt resultat för årets andra kvartal jämfört med 2016. Rörelseresultatet steg från plus 4,6 till plus 5,0 miljoner euro, vilket är en ökning med 8 procent.

Har resultatet påverkats något av att ni tog över Allras pensionsfonder i maj?

– Det har varit med och påverkat lite, men vi fick kontroll över fonderna först den 11 maj, så vi har bara haft dem under en liten del av kvartalet.

Räntenettot för det andra kvartalet ökade med en procent till 13,6 miljoner euro. Förra året landade motsvarande siffra på 13,5 miljoner. Bankens kreditförluster uppgick till 0,5 miljoner euro jämfört med 1,7 miljoner föregående år.

(FNB)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes