Hoppa till huvudinnehåll

De blågröna algerna börjar dyka upp i Östnyland

Alger i Savijärvi träsk iSibbo
Blågröna alger hittas ofta i Savijärvi träsk i Sibbo. Arkivbild. Alger i Savijärvi träsk iSibbo Bild: Yle/Stefan Paavola savijärvi träsk

Till exempel i Savijärvi träsk i Sibbo har rikligt med blågröna alger observerats i början av veckan. Det här enligt den riksomfattande alguppföljningen.

Rikliga mängder blågröna alger har även observerats på Lillfjärden på Våtskär-Ölandet utanför Sarvsalö i gamla Pernå i Lovisa för fyra dagar sedan.

Vid Ängsön i Pyttis har små mängder blågröna alger observerats under förra veckan.

I Tasträsk i Sibbo har inga blågröna alger observerats, enligt den riksomfattande alguppföljningen.

I Bånviken på Sondby Storudden fanns också blågröna alger i början av veckan. Om du inte ser Instagrambilden nedan hittar du den också här.

Har du själv råkat få syn på blågröna alger någonstans i Östnyland? Lägg upp en bild på sociala medier med #sommariöstnyland, eller mejla dem till ostnyland@yle.fi.

Skip Instagram post

View this post on Instagram

De blågröna algerna kan vara väldigt vackra, men är en mardröm för dem som vill plaska i havet under sin semester. Och tydligen behöver de bara ett par dagar sommarvärme för att frodas. . Den här sörjan hittades i Bånviken på #Sondby Storudden i #Borgå måndagen den 17.7. Bilden skickades in av @gittelaurell. Enligt henne såg det ut så här i vassvik fastän vattnet i övrigt var helt klart. . Har du fått syn på blågröna alger på just din strand? Ta ett foto och tagga det med #sommariöstnyland eller #yleöstnyland och berätta var fotot är taget så kanske vi använder det i samband med en nyhet om algläget. Bilder kan också mejlas till ostnyland(at)yle.fi! #alger #blågrönaalger #cyanobakterier #porvoo . Foto: Gitte Laurell

A post shared by Yle Östnyland (@yleostnyland) on

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland