Hoppa till huvudinnehåll

Förorenad mark undersöks i Karleby

Insamlingsstation för farligt avfall.
Arkivbild: Insamlingsstation för farligt avfall. Insamlingsstation för farligt avfall. Bild: Yle/Lotta Sundström sopsortering,Batteriinsamlingen,återvinningscentraler

I början på augusti kommer en förundersökning av den förorenade marken i Karleby där Bröderna Brandts Läderfabrik låg att starta. Fabriken i Palo by i Karleby är försatt i konkurs och den nye ägaren till fastigheten upptäckte nedgrävda kemikalietunnor i samband med markarbeten på tomten.

Kostnaden för förundersökningen är beräknad till cirka 30 000 euro och delas mellan staden och staten. Enligt miljöchef Michael Hagström i Karleby väntar nya förhandlingar med staten till hösten när resultatet av undersökningen och omfattningen av saneringsbehovet är klart.

- Karleby har skrivit avtal med NTM centralen i Birkaland om att delta i det nationella programmet för att undersöka förorenad mark och förundersökningen görs av konsultbolaget Pöyry, säger Michael Hagström.

Den nya ägaren till läderfabriksfastigheten planerar att syssla med veteranbilar i de gamla fabriksutrymmena.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten