Hoppa till huvudinnehåll

Malaysia förbjuder "den opassande" hitlåten Despacito

Popartisten Luis Fonsi.
Artisten Luis Fonsi är mannen bakom hitlåten "Despacito". Popartisten Luis Fonsi. Bild: EPA/Javier Tormo Luis Fonsi,Despacito

Hitlåten Despacito får inte längre spelas av statliga radio- och tv-stationer i Malaysia på grund av dess "sexuella laddning", uppgav landets kommunikationsminister på torsdagen efter att kritiker konstaterat att sången är opassande och icke-muslimsk.

Ministern Salleh Said Keruak sade till nyhetsbyrån AFP att hans ministerium tagit emot många klagomål gällande texten i reggaeton-låten som blivit en internationell jättesuccé och något av en sommarplåga.

- Despacito kommer inte att spelas i statlig media på grund av de klagomål vi fått. Låttexten lämpar sig inte för att man ska lyssna på den, sade han.

Ministern sade att han hoppas att även privatägda tv- och radiostationer väljer att följa förbudet.

- Jag uppmuntrar privata medier att använda sig av självcensur.

Det muslimska partiet Parti Amanah Negara har tidigare uppmanat regeringen att förbjuda Despacito på grund av dess "sexiga" låttext.

Inom partiet har låten bland annat beskrivits som "porr" och som opassande för unga barn.

Internationell jättesuccé

Låten Despacito av Luis Fonsi med rapartisten Daddy Yankee slog igenom stort genast efter att den kom ut i januari. I april ökade mängden lyssnare ytterligare då den kanadensiska popstjärnan Justin Bieber uppträdde i en remix av låten.

Låten har tillsammans med remix-versionen blivit den mest spelade låten på alla strömningstjänster i världen och sången är också mycket populär i Malaysia.

På bara sex månader har låten samlat in 4,6 miljarder lyssningar i hela världen.

Malaysia har stränga censurlagar och har också tidigare förbjudit sånger med "fult språk" och klippt i eller förbjudit filmer som varit för sexiga eller som tangerat för känsliga frågor.

Ministern Salleh medgav ändå att fans kommer att kunna lyssna på låten via andra plattformar.

Text: FNB