Hoppa till huvudinnehåll

Polens omtvistade lagförslag om domstolsväsendet går vidare

Medlemmar av det polska parlamentets underhus "Sejm" röstar om reformen som skulle ge politikerna makt att utse Högsta domstolens domare.
Medlemmar av det polska parlamentets underhus "Sejm" röstar om reformen som skulle ge politikerna makt att utse Högsta domstolens domare. Medlemmar av det polska parlamentets underhus "Sejm" röstar om reformen som skulle ge politikerna makt att utse Högsta domstolens domare. Bild: EPA/Jacek Turczyk Polen,parlament,Sejm,omröstningar,parlamentariker

Den polska regeringens omtvistade lagförändring fortskrider. Förslaget om att flytta över domarnas utnämningsmakt till regeringen har nu godkänts i parlamentets underhus, uppger Reuters.

Reformen skulle ge politikerna makt att utse högsta domstolens domare.

Enligt kritiker hotar det här polska rättsväsendets oberoende.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har bett om att få träffa Polens president för att diskutera situationen. Tusk menar att Polen hotas marginaliseras om reformen går igenom, eftersom landet kan förlora sin rösträtt i EU.

Härnäst kommer parlamentets överhus och presidenten Andrzej Duda att få säga sitt om lagförslaget.

Två andra lagar som påverkar domstolsväsendet röstades igenom i helgen. Den ena lagen ger justitieministern makten att utse domarna i lägre instanser och den andra ger parlamentet rätt att utse medlemmarna i en kommitté som ska granska domstolarnas oberoende.

Även dessa lagar ska godkännas av presidenten för att de ska träda i kraft.

Protester har ordnats i Polen för att visa motstånd mot reformen.

Läs mera:

Polacker protesterar mot regeringens lagförslag som skulle urholka domstolsväsendet.

Polen fortsätter att försöka urholka domstolsväsendet

Regeringspartiet Lag och rättvisa försöker driva igenom ett omtvistat lagförslag som skulle ge regeringen kontroll över Högsta domstolen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes