Hoppa till huvudinnehåll

Rekordlågt stöd för regeringspartierna - Centern under 17 procent, Nytt alternativ nära noll

partimätning juli 2017
partimätning juli 2017 Gallup

Regeringen får ta sej en funderare inför statsministerpartiet Centerns bottennapp i Yles nya partimätning.

Endast 16,7 procent av de tillfrågade skulle rösta på Centern i dag i ett riksdagsval. Det är det sämsta resultatet sedan 2012, då partiets popularitet var som lägst.

Sannfinländska utbrytarna bryter ihop

Någon draghjälp från de sannfinländska utbrytarna Blå framtid får regeringen inte. Dess understöd ligger under en procent.

Jussi Halla-aho och Simon Elo i A-studio den 13 juni 2017.
Jussi Halla-aho (Sannf) och Simon Elo (BF/NA) Jussi Halla-aho och Simon Elo i A-studio den 13 juni 2017. Jussi Halla-aho,Simon Elo,Sannfinländarna,Nytt alternativ,A-studio,Yle

Blå framtid är ännu inget parti, men består av riksdagsgruppen Nytt alternativ som grundades enbart för att hålla regeringen flytande.

Sannfinländarna som nu är i opposition har däremot inte tappat så mycket. Understödet på 8,1 procent är inte mycket lägre än resultaten från tidigare mätningar i år.

Frågan är hur många av de tillfrågade som har hängt med i partiets svängningar. Det är kanske inte förvånande att det är få som väljer BF/NA istället för det mer välbekanta Sannf.

Oppositionens kung: De gröna

De gröna står för oppositionens lyskraftigaste resultat om man ser till utvecklingen i år. Med rekordhöga 16 procent nosar man nu Centern i baken.

Vihreät puheenjohtajaehdokkaat Lahdessa
De Grönas ordförandekandidater maj 2017. Touko Aalto med mikrofonen Vihreät puheenjohtajaehdokkaat Lahdessa Bild: Toni Määttä / Yle Krista Mikkonen,Mika Flöjt,Maria Ohisalo,Touko Aalto,Olli-Poika Parviainen

Kurvan har pekat uppåt sedan april då partiledarkampen började. Tydligen är väljarna åtminstone inte missnöjda med valet av Touko Aalto, partimätningens frågor ställdes i månadsskiftet juni/juli, efter de gröna partidagarna.

Vänstern framåt

SDP stiger också sedan förra mätningen i juni, men på partihögkvarteret på Broholmen i Helsingfors kan man knappast vara nöjd över att understödet ännu inte klättrat ovanför kommunalvalsresultatet i april. Då fick man ändå 19,4 procent.

Också Vänsterförbundet och SFP gör varsitt lilla skutt uppåt, men understöden hålls ändå innanför det senaste årets ramar.

Regeringsunderstödet hänger på Samlingspartiet

Både Yles och Helsingin Sanomats mätningar visar på samma utveckling: regeringens understöd bland väljarna tycks ha rasat.

Statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo i riksdagen
Petteri Orpo (Saml) och Juha Sipilä (C) Statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo i riksdagen Bild: AOP Juha Sipilä,Petteri Orpo

Nu verkar Samlingspartiet som det trygga ankaret, medan Centern och ex-Sannfinländarna är skeppsbrutna båtar.

Trots en nedgång sedan juni har partiet hållit positionen som gallupkung i snart ett halvår.

Någon kanske frågar sig hur länge Samlingspartiet tänker acceptera att Blå framtid/Nytt alternativ har fem ministrar med ett understöd på 0,7 procent i partimätningen.

Det juridiska svaret är enkelt: riksdagen har mandat för hela perioden den sitter. I förra valet fick Sannfinländarna och Samlingspartiet nästan jämnt antal riksdagsledamöter och ministerposterna delades därefter.

Nu har Sannfinländarnas riksdagsgrupp förstås splittrats och Nytt alternativ har bara lite mer än hälften av det man hade innan.

Samlingspartiets riksdagsgrupp har ändå enhälligt godkänt den nuvarande ministerfördelningen,

Endast riksdagsvalet räknas, eller?

Gallupar ska man inte svassa inför, endast valen räknas. Det säger politikerna ofta, speciellt de som det går dåligt för.

Men om sommarens partimätningssiffror håller i sig kan man vänta sig en mer försiktig regering. Nya lagförslag där det ser ut som man slår huvudet inte bara mot oppositionens vägg utan också den samlade expertisen och grundlagsutskottet blir mer tunnsådda.

Olyckligt för regeringens del är att social- och hälsovårdsreformen inte kan vänta. 2019 är det riksdagsval och då var det meningen att reformen skulle vara så långt skriden att väljarna redan börjat se de saliggörande effekterna av den.

Men nu tvingas man till exempel skjuta upp tidtabellen för landskapsvalen. Ska man bromsa eller sätta ny fart? I båda fallen har oppositionen läge att skärpa retoriken ytterligare och plocka politiska poäng.

Felmarginalen 2,3 procentenheter

Ännu några ord om Yles och Taloustutkimus undersökning. Antalet osäkra, som av någon anledning inte vill säga vem de röstar på, ligger på en rätt så normal nivå, 35 procent.

Taloustutkimus intervjuade 1950 individer mellan 26 juni och 18 juli. Av dem uppgav 1248 vem de skulle rösta på.

Felmarginalen ligger på 2,3 procentenheter, vilket betyder att partiernas resultat i princip kan vara 2,3 procentenheter högre eller lägre än i mätningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes