Hoppa till huvudinnehåll

Segelfartyg lockade publik i omväxlande väder – så var Tall Ships Races första förmiddag

Segelbåtar i Aura å.
Aura å under torsdag förmiddag. Segelbåtar i Aura å. Bild: Yle/Fredrik Häggman aura å

Tall Ships Races har kommit till Åbo och på torsdag förmiddag hade de flesta segelfartygen nått Aura å.

Vissa fartyg, till exempel det största fartyget Sedov, saknades ännu på torsdagsförmiddagen men det fanns inte många luckor längs strandkanten mellan Martinsbron och hamnen längre. Vädret växlade mellan sol och regn, men en stor skara människor hade ändå börjat flanera längs västra och östra strandgatan vid 10-tiden.

Publikmålet för Tall Ships Races är 500 000, och evenemanget verkar ha lyckats med att locka folk från hela Finland. Två av icke-Åboborna på strandpromenaden var Walter och Johanna från Grankulla.

- Vi var nog påväg hit i nåt skede hur som helst, men båtarna var en stor orsak till att det blev just nu. Vi har varit en gång tidigare, i Helsingfors, och nog är de ju häftiga de här stora båtarna. Också för oss som annars inte seglar eller sysslar med båtar, berättar de.

Tall Ships Races-besökare.
Walter och Johanna. Tall Ships Races-besökare. Bild: Yle/Fredrik Häggman tall ships races

En annan av gästerna från andra delar av landet är Malaxbon Mikko Ollikainen.

- Vi har hört att det här skulle vara något extra och de här båtarna är ju verkligen fina. Min sambo är från den här trakten, så vi planerade in vårt Åbobesök till den här helgen.

Det här är det största publikevenemanget under jubileumsåret, har du hört om det också i Österbotten?

- Nja inte så värst mycket, men det verkar som att hela stan lever upp under den här helgen så det är inte konstigt att det drar folk.

Mikko Ollikainen.
Mikko Ollikainen. Mikko Ollikainen. Bild: Yle/Fredrik Häggman mikko ollikainen

Det ryska fartyget Shtandart gjorde en mer explosiv entré än de flesta och äntrade Aura å med salutskott. Shtandart är en kopia av en frigatt med samma namn, som byggdes år 1703 på order av tsar Peter den store. Då det ursprungliga fartyget förstördes 1727 beordrade kejsarinnan Katarina I att ett ersättande fartyg ska byggas. Den ordern förverkligades först 1999 då den nya Shtandart kom till.

Segelfartyget Shtandart i Aura å.
Fartyget Shtandart i mitten av ån. Segelfartyget Shtandart i Aura å. Bild: Yle/Lotta Sundström tall ships races åbo 2017
Segelbåten Shabab Oman II i Aura å.
Shabab Oman II, ett av de större fartygen på plats. Segelbåten Shabab Oman II i Aura å. Bild: Yle/Fredrik Häggman Aura å,Shabab Oman,tall ships races

Läs också