Hoppa till huvudinnehåll

Sommarens väder har irriterat många människor - men inte jordgubbarna

Lådor med jordgubbar står tätt intill varandra.
Jorgubbdsskörden blir bra trots kall sommar. Lådor med jordgubbar står tätt intill varandra. Bild: Mostphotos midsommar,bär,stugliv,jordgubbe,jordgubbar

Den hittills kalla sommaren har pinat många finländare. Men de som älskar jordgubbar får kanske nu lite plåster på såren.

Det kalla vädret har nämligen inte påverkat jordgubbsskörden negativt i år - snarare positivt.

– Det svala vädret har gjort att blomningen har varat under en lång period. Det har resulterat i att vi får en liten mängd jordgubbar under en längre tid, säger jordgubbsodlaren Kalle Åberg i Veikkola i norra Kyrkslätt.

Det innebär i sin tur att det inte finns för mycket bär på en gång i något skede.

Jordgubbsskörden ser alltså lovande ut. Det säger både odlarna själva och Frukt- och bärodlarnas förbund.

– Kart (omogna bär) växer sig stora. Under heta somrar brukar kart förbli ganska småvuxna, säger Hannu Salo, verksamhetsledare på Frukt- och bärodlarnas förbund.

Salo säger att det har regnat lagom mycket den här sommaren men tycker ändå att det nu skulle få bli varmare så man kan ta till vara på skörden.

Senare skörd än normalt

Men jordgubbsälskarna har fått vänta på det goda.

– Det svala vädret har gjort att årets skörd är senare än normalt, säger Salo.

Odlaren Åberg säger att de kommer att plocka jordgubbar länge ännu.

– Vi kommer att plocka ända in i september i år, men bara små mängder, säger Åberg.

Börja frysa ner nu! Den bästa tiden har pågått en vecka.― Kalle Åberg, jordgubbsodlare

Åberg berättar att den bästa tiden att plocka jordgubbar är nu.

– Börja frysa ner nu! Den bästa tiden har pågått en vecka, säger han.

Ännu den här veckan kommer det att finnas bra med jordgubbar, men redan om en vecka börjar skörden avta, säger Åberg.

Så det lönar sig att börja plocka och frysa ner bären.

Jordgubbsodlare Kalle Åberg med jordgubbar
Odlare Kalle Åberg i Veikkola i Kyrkslätt. Jordgubbsodlare Kalle Åberg med jordgubbar Bild: Yle/Hedvig Sandell kyrkslätt

Plockarna får lön enligt antalet kilogram de plockar

Åberg berättar att plockarna på hans gård kommer från olika håll i Östeuropa. Plockarna som sammanlagt uppgår till 45 i antal kommer från bland annat Ukraina, Rumänien och Vitryssland.

– Det är samma plockare som återvänder år efter år och tar med sig släkt och vänner, säger Åberg.

Jag äter nog för mycket jordgubbar. Jag är nog proppmätt efter varje arbetsdag.― Marketa Kracmarova, bärplockare

Marketa Kracmarova, från Tjeckien, är en av de utländska bärplockarna som kommit till Kyrkslätt för att plocka jordgubbar på Åbergs gård. Hon började studera i Finland och ville bli kvar i landet.

Hon ansökte till flera farmer i Finland, men alla var redan fulla.

– Men här hade jag turen att bli anställd.

Bärplockarna får sin lön utgående från hur mycket de plockar. Kracmarovas uppgift är att utföra kvalitetskontroller på bären och väga dem och skriva upp hur mycket plockarna plockar så att de kan få sin lön.

Hur mycket jordgubbar äter du om dagen?

– Jag äter nog för mycket. Jag är alltid proppmätt efter varje arbetsdag. Men ändå kan jag inte få nog av dem, säger Kracmarova och skrattar.

Plockare Marketa Kracmarova med jordgubbar.
Marketa Kracmarova är en av plockarna på Åbergs gård. Plockare Marketa Kracmarova med jordgubbar. Bild: Yle/Hedvig Sandell jordgubbe

"Självplockare kommer hit bara vid fint väder"

På Åbergs jordgubbsodling finns både anställd arbetskraft och möjlighet till självplock, alltså att kunden själv kommer och plockar sina jordgubbar. Åberg föredrar ändå att plocka själv och sälja framför självplock.

Självplock är nämligen dyrare än färdigplockade bär eftersom självplocket måste vara öppet på obekväma arbetstider.

Självplocket måste vara öppet alla dagar och sena kvällar och då krävs fler anställda föra att få självplocket att rulla på.

– Det lustiga är att det är inte alla dagar som självplockarna kommer hit. De kommer bara då det är fint väder, säger han.

Ändå måste gården ha personal som väntar hela tiden.

Åberg säger också att självplockarna bara tar de bästa bären. Något han ändå anser vara helt naturligt.

– Problemet är att vi ändå måste ha någon anställd som med timpeng plockar alla övriga mogna bär så att de inte möglar, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen