Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland uppmanar resenärer att vara försiktiga i Turkiet – spänningarna mellan länderna ökar

Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel.
Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel säger att landet inte kan garantera att tyska resenärer i Turkiet är trygga. Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel. Bild: CLEMENS BILAN sigmar gabriel

Relationen mellan länderna försämrades efter att Turkiet häktade sex stycken människorättsaktivister, däribland en tysk.

Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel, som avbröt sin semester på grund av tvisten med Turkiet, uppmanar tyska resenärer som reser i Turkiet att vara försiktiga på grund av det spända läget.

– Fallet visar att tyska medborgare inte längre går säkra för godtyckliga gripanden och därför kan vi i det här skedet inte annat än skärpa våra reserekommendationer för Turkiet, säger utrikesminister Gabriel.

Under en presskonferens meddelade han också att han tillsammans med de övriga EU-länderna kommer att diskutera Turkiets ansökan om EU-medlemskap och att det kommer att ske förändringar i Tysklands relation till Turkiet.

Gabriel utesluter i det här skedet vidare förhandlingar kring en utvidgad tullunion med Turkiet. Tyska företag varnar han för riskerna att för tillfället investera i landet.

Häktade aktivister orsak till gräl

Turkiet meddelade tidigare i veckan att landet häktar sex stycken människorättsaktivister som misstänks för medhjälp till verksamhet inom terrororganisationer. Bland de häktade finns Amnestys Turkietchef, en tysk och en svensk.

Personerna greps för två veckor sedan när de deltog i en människorättskonferens.

För tillfället sitter nio tyska medborgare i turkiskt häkte, bland dem också journalisten Denis Yücel som greps under våren.

I onsdags sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att Tyskland fördömer det orättfärdiga gripandet.

Turkiet kallade de tyska kommentarerna för oacceptabla och menade att Tyskland inkräktar på det turkiska rättsväsendet och försöker hindra Turkiet från att ställa terrorister inför rätta.

I Berlin börjar man i alla fall tappa tålamodet och det var en frustrerad utrikesminister som idag talade till pressen.

– Vi har gång på gång visat stort tålamod när det har kommit till turkiska provokationer och vi har valt att inte svara med samma mynt, säger Gabriel och hänvisar bland annat till de många nazistjämförelser som man har fått höra från turkisk sida.

– Vi har utgått från att förnuftet i något skede segrar, men gång på gång har vi blivit besvikna, fortsätter Gabriel.

Källor: AFP, Reuters, Sveriges Radio