Hoppa till huvudinnehåll

Backman: Varför nöjer sig finländska klubbar med att förlora?

Sebastian Backman
Sebastian Backman sebastian backman

IFK Mariehamn lyfter fram det ”sagolika modet” hos spelarna efter 0–9 mot Legia Warszawa. HJK:s Ville Jalasto säger att det positiva är att man nu har tid att träna efter 2–4 mot Shkendija. Inställningen är provocerande.

Odds BK är vidare, AIK är vidare, Midtjylland är vidare – till och med lilla Östersund är vidare i Europa League-kvalet.

Men de finländska klubbarna är utslagna, igen.

Efter 2–4 mot Shkendija, 0–9 mot Legia Warszawa (i Champions League-kvalet), 2–3 mot Bröndby och 0–2 mot KR Reykjavik har alla finländska klubbar gjort sitt. Det räckte inte till i år heller.

Blir förbannad på attityderna

Efter ett till år av blåvit besvikelse i Europa irriterar jag mig oerhört mycket på hur klubbarna reagerat efter uttågen.

HJK, 140:e på Uefas klubbranking borde ha slagit ut KF Shkendija, 320:e på rankingen – men misslyckades kapitalt på bortaplan.

Hur reagerade HJK:s Ville Jalasto? Med att lyfta fram det ”positiva”. Nu finns det tid för träning och laget kan fokusera hundraprocentigt på ligan. Det låter som om Europa League-kvalet varit en black om foten.

– Nu kan vi fokusera fullt ut på PS Kemi, sade Jalasto i spelargången efter förlusten.

Ville Jalasto i en höjdduell mot Shkendija.
Jalastos HJK klarade inte av att vinna ens på hemmaplan. Ville Jalasto i en höjdduell mot Shkendija. Bild: Matti Raivio / All Over Press Ville Jalasto,HJK Helsingfors,Uefa Europa League

IFK Mariehamn värst i sällskapet

Jalastos kommentarer väger lätt mot IFK Mariehamns storartade hyllning efter 0–9 (!) mot Legia Warszawa.

– Spelarna gjorde vad de kunde och lyfte sina prestationer till en nivå som åländsk fotboll hittills inte nått, knappt heller finländsk. Det var ingenting annat än sagolikt att se modet och beslutsamheten hos de spelare som gick ut för att möta 15 829 åskådare och spelarna i Legia Warszawa, stod det på IFK Mariehamns webbplats efter 0–6 på bortaplan.

Rubriken? IFK föll men vann ändå. Det här är så långt ifrån vinnarattityd man kan komma.

Sebastian Szymanski och Aapo Mäenpää.
IFK Mariehamn blev utklassat av Legia Warszawa. Sebastian Szymanski och Aapo Mäenpää. fotboll,Legia Warszawa,IFK Mariehamn,Aapo Mäenpää,Sebastian Szymanski

Östersund visar vägen

Visst, Legia Warszawa spelade 3–3 mot Real Madrid i Champions League förra säsongen och ingen hade förväntat sig stordåd av IFK Mariehamn.

Östersunds FK lottades mot en klubb som enligt Uefa är tuffare än Legia Warszawa. Galatasaray ligger på 44:e plats på klubbrankingen, Legia är 61:a.

Spelare i Östersund kramar om varandra efter kvalsegern mot Galatasaray.
Galatasaray var inget problem för Östersund. Spelare i Östersund kramar om varandra efter kvalsegern mot Galatasaray. Östersunds FK,Galatasaray SK

Den svenska klubben gick in med fördomsfri attityd, bad inte om ursäkt och gick osannolikt nog vidare efter sammanlagt 3–1. Returmötet på en kokande arena i Istanbul slutade 1–1.

– För mig är inte det här helvetet. För mig är det Disneyland, sade Östersunds målskytt Brwa Nouri efter matchen.

Så ska det låta.

Det ska inte vara roligt att förlora

Men det gick inte som på räls för alla svenska lag i torsdags. IFK Norrköping slogs ut, trots Simon Skrabbs mål.

Skrabb utmanar några av Trakais spelare.
Simon Skrabb nätade borta i Litauen. Skrabb utmanar några av Trakais spelare. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Simon Skrabb,IFK Norrköping,FK Trakai

– En oerhört stor besvikelse naturligtvis. Vi ville gå bra mycket längre i det här äventyret, sade lagkapten Andreas Johansson efter matchen på Norrköpings webbplats.

Inget dravel om träningsmöjligheter eller ”hundraprocentigt fokus på matchen mot IFK Göteborg i allsvenskan”.

Det ska vara surt att förlora, det ska gräma, det ska göra ont.

Om den finländska fotbollen fortsätter att vara bekväm i förlust kommer kursen aldrig att vända.