Hoppa till huvudinnehåll

Hackig start på kräftsäsongen: ”Ganska få och ganska små"

Kräftor på fat.
Kräftor på fat. Bild: Mostphotos / CharlotteJ kräftor,Kräftskiva,kräftsäsong

Det kalla sommarvädret gör att honkräftorna håller sig borta från fiskarnas burar. Tomas Landers vid Viltgården i Ingå planerar att koka tusen kräftor inför säsongens första veckoslut.

Fem burar och sammanlagt drygt tjugo kräftor. Det är sämre än i fjol. Tomas Landers, ägare av Viltgården i Ingå, drar upp bur efter bur i Marsjön. Det är torsdag och vi fiskar med ett undantagstillstånd.

– Det är inte så super här i början. Kräftorna är ganska få och ganska små, hoppas det blir bättre.

Hur ser det ut om man jämför med förra året då ni tog upp den första fångsten?

– I fjol var det nog bättre i början. Det var en varmare försommar. Vi tror att det bara beror på vädret.

Svala vädret boven i dramat

Kallt väder betyder små fångster i början av säsongen. Det meddelade Naturresursinstitutet tidigare i juli.

De kalla temperaturerna har gjort att kräftornas skalbyte försenats. Då kräftor byter skal blir de passiva och rör sig måttligt för att minimera risken att bli byte för rovdjur. Då går det inte heller in i fiskarnas burar.

I dagsläget kan man räkna med att grovt taget hälften av kräftorna är svårfångade – honorna.

– Honkräftorna ska först sköta om sina ungar och föra dem ut i världen. De stora honorna som vanligtvis fångas upp föser först ut ungarna, sedan byter de skal – och först efter det kan de fångas, säger Jaapo Jussila, kräftbiolog vid Östra Finlands universitet.

Först i augusti förväntas fångsterna bli riktigt bra. Säsongen som helhet ser ändå ut att bli normal.

Tusen kräftor ska kokas

Viltgården brukar vanligtvis lägga ut runt 50 burar. Att möta efterfrågan är en enorm operation. På fredag väntar slit från morgon till kväll. Runt tusen kräftor planeras kokas – allt beror på fångsten.

Hur många kräftor har beställts till det första veckoslutet?

– Det är nog många fler än vi har kunnat lova. Helst ser vi att folk börjar på allvar äta nästa vecka då vi fått många kräftor in i sumparna och vi vet att det säkert finns kräftor.

Tyskarna äter nästan alltid kräftorna varma.― Tomas Landers

Varm eller kall? Åsikterna om rätt sätt att äta kräftor går isär. Landers har en klar åsikt på den här punkten.

– Tyskarna äter nästan alltid kräftorna varma. Det skiljer sig lite, men här i Norden skulle jag säga att man mest äter dem kalla. Både snapsen och kräftorna ska vara kalla.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes