Hoppa till huvudinnehåll

Höll sina hundar lösa i Sibbo - hundarna rymde och bet kvinna

Hund som visar tänderna
Illustrerande arkivbild. Hunden på bilden har inget med fallet att göra. Hund som visar tänderna Bild: Pixabay hund,Hundar,aggressivitet,arg hund

En Sibbobo dömdes till skadestånd i tingsrätten. Det här efter hans okopplade hundar rymde och attackerade en annan hundägare och hennes hundar för två år sedan. Helsingfors hovrätt tar inte upp fallet på nytt, trots att mannen besvärade sig.

Allt började för två år sedan, då Sibbobon höll sina två hundar lösa. Hans hundar hade då rymt från gården och attackerat en annan hundägares hundar.

Den andra hundägaren skadades då hon försökte skydda sina hundar. Enligt det ursprungliga åtalet har kvinnan fått hundbett på båda händerna. Betten har krävt antibiotikavård, och ledde dessutom till att kvinnan måste vara sjukledig.

Efter att mannen hämtade sina hundar rymde de igen och försökte ge sig på kvinnans hundar på nytt.

Mannen ska också ha hotat att köra på kvinnan med bil, enligt åtalet.

Nekade till vållande av personskada

I Östra Nylands tingsrätt medgav mannen att han hållit sina hundar okopplade, samt att de rymde och försökte attackera kvinnans hundar.

Han medgav också att kvinnan har fått skador på händerna. Däremot hävdade han att hon hade blivit biten av sina egna hundar.

Dessutom nekade mannen till att han skulle ha hotat köra på kvinnan med sin bil.

Ska betala skadestånd

Mannen dömdes i tingsrätten för brott mot bestämmelserna i jaktlagen samt för vållande av personskada. Däremot förkastades åtalet om olaga hot och psykiskt lidande.

Han dömdes till att betala kvinnans rättegångskostnader och ett skadestånd på 400 euro för tillfälliga men.

Mannen besvärade sig till Helsingfors hovrätt. Han ville att domen skulle förkastas på punkten vållande av personskada.

Den här veckan har hovrätten beslutat att inte ta upp fallet till ny behandling, vilket betyder att den ursprungliga domen från tingsrätten står fast.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland