Hoppa till huvudinnehåll

Indier fastnade för boboll på Youtube - nu spelar de i VM

Bobollsspelaren Rishiraj Gole från Indien.
Rishiraj Gole med sina lagkamrater från Indien. Bobollsspelaren Rishiraj Gole från Indien. Bild: Yle/Jussi Kallioinen boboll,bobollsspelare,Rishiraj Gole

Pranjal Chaudhari hade spelat softboll och baseball i Indien då hon såg en video på Youtube om boboll. Hon och hennes kompisar tyckte det såg trevligt ut, så de prövade på det, och gillade det mycket.

Flera andra i det indiska landslaget berättar samma historia. Det var via Youtube som intresset väcktes.

Bobollsspelaren Pranjal Chaudhari från Indien.
Pranjal Chaudhari. Bobollsspelaren Pranjal Chaudhari från Indien. Bild: Yle/Jussi Kallioinen boboll,bobollsspelare,Pranjal Chaudhari

– Det var en annorlunda sport, lite som baseball och softboll, men med enklare regler, förklarar Rishiraj Gole. Dessutom har vi märkt att man inte skadar sig lika lätt i boboll.

De 27 spelarna som representerar Pesapallo Federation of India klädde upp sig då de på onsdagen for till Pöytis där de för första gången fick se en bobollsmatch på riktigt.

Eller egentligen var alla 27 inte med då ännu, för alla hade inte fått sina visum i tid, men förbundssekreteraren Chetan Pagawad hoppades att de skulle komma i tid till Indiens matcher.

Indien och USA är i år i Åbo för första gången med i VM i boboll, och Indien är anmäld till alla tre serier; herrar, damer och mixed.

Bobollen blir allt mer internationell

– Det är ett fint exempel på hur sporten sprider sig allt mer, säger kommunikationschef Antti Kallio vid Finlands bobollsförbund. De allra flesta som deltar har någon koppling till Finland, och genom bobollen upprätthåller de kontakten till moderlandet.

Så är det för de flesta spelarna i Australiens lag. Av de 31 spelarna är det bara två som inte har någon koppling till Finland.

– Vi älskar boboll, så det är härligt att få vara här och få representera sitt land, säger David Nyrhinen.

Hans föräldrar flyttade som 3- och 7-åringar till Australien, och trots att de försökte få David att tala finska så blev det aldrig något av det. David vägrade bestämt gå i australisk skola på dagen, och dessutom i finsk språkklass på kvällen.

– Jag kan bobollstermerna på finska och så kan jag de viktigaste svordomarna, säger Nyrhinen. Jag uttalar till och med mitt efternamn på australiskt vis (Njuri:nen), för annars skulle ingen förstå mig.

Bobollsspelaren David Nyrhinen från Australien.
David Nyrhinen. Bobollsspelaren David Nyrhinen från Australien. Bild: Yle/Jussi Kallioinen boboll,bobollsspelare,David Nyrhinen

Nyrhinen är med om sitt fjärde VM i boboll, och det är tredje gången han är på plan. Det är en stor ära, särskilt då hans lilla son nu är med och får se pappa spela.

Och det är Australien de håller på. Bara om Australien inte spelar, så brukar han heja på Finland.

– Jag har 100 % finländskt blod, men jag är 100 % född australiensare, säger Nyrhinen med ett stort skratt.

Får någon annan än Finland vinna VM i boboll?

I år deltar ett rekordantal lag, från sju olika länder. En av orsakerna är att många gärna ville uppleva Finland under vårt 100-årsjubileum.

Boboll är ett stort socialt evenemang, men det är samtidigt blodigt allvar då man är ute på plan. Och med allt fler länder som deltar så blir atmosfären också annorlunda.

Hittills har Finland vunnit alla guldmedaljer i de åtta VM som har avgjorts. Men hur långt får man sprida bobollen?

David Nyrhinen från Australien deltog i VM i boboll i Åbo 2017.
David Nyrhinen från Australien deltog i VM i boboll i Åbo 2017. Bild: Yle/Jussi Kallioinen boboll,bobollsspelare,David Nyrhinen

I fjol vann Frankrike världsmästerskapet i mölkky. Tänk om något annat land vinner världsmästerskapet också i vår nationalsport boboll? Indien kan vara en världsmästare om några år.

- Vi hoppas på att vinna åtminstone någon match den här gången, säger Chaudhari. Men om vi inte vinner, så får vi åtminstone en god erfarenhet. Det är första gången vi deltar i VM.

Här finns resultaten från VM.

Nästa gång ordnas VM år 2019, och då är det Indien som är värd för tävlingarna.