Hoppa till huvudinnehåll

Kraftigt skalv i turistparadiset Kos - åtminstone två döda

Bord och stolar har fallit omkull på Kos efter ett jordskalv.
Stökigt på Kos efter jordskalvet. Bord och stolar har fallit omkull på Kos efter ett jordskalv. Bild: AP / Lehtikuva Kos,Grekland,jordbävningar,jordskalv

Åtminstone två personer har dött, en av dem svensk och en av dem turkisk. Kring 200 personer har skadats. Folk uppmanas hålla sig borta från stränder och skadade byggnader.

En amatörvideoinspelning visar hur folk vadar igenom vatten som strömmat in på den turkiska staden Bodrums gator efter ett kraftigt jordskalv. Parkerade bilar står i vatten och man kan skymta en massa bråte som flyter omkring.

Skalvet inträffade halv två-tiden på natten lokal tid. Jordbävningen uppmätte magnituden 6,7 på richterskalan. Skalvet kändes av i flera turistmål. Bland annat fick några personer lindriga skador i turiststaden Marmaris.

Båda dödsfallen inträffade på semesterön Kos.

Den 27-åriga svensken och 39-åriga turken dog när en byggnadsvägg rasade på baren de befann sig i.

Nattliv i centrum av Kos.
Kos är ett populärt turistmål bland finländare. Nattliv i centrum av Kos. Bild: imago/allOver-MEV/ All Over Press Kos,turism,Grekland

Den grekiska ön Kos som var närmast jordbävningens epicentrum drabbades värst. Myndigheterna rapporterar om två döda och långt över hundra skadade. Över tio efterskalv har registrerats i området. Folk uppmanas hålla sig borta från stränderna eftersom det finns en risk för en mindre tsunami.

På Kos vittnar man även om materiella skador. En skakig mobilinspelning visar rasmassor i gamla stan som är fullt av barer och nattklubbar. Den gamla ottomanska moskén från 1700-talet skadades i jordbävningen. Också ingången till hamnen skadades.

Räddningsarbetare söker efter människor som blivit instängda i skadade hus. Också armén har kallats in för att hjälpa.

Karta med den turkiska staden Bodrum utmärkt.
Karta med den turkiska staden Bodrum utmärkt. Bild: Yle/Google kartor,jordbävningar,Turkiet,Grekland,Bodrum

Inga uppgifter om skadade finländare

Många finländare befinner sig på semester i området men varken Utrikesministeriet eller resebyråerna har uppgifter om att någon av dem skulle ha skadats.

Enligt resebyrån TUI befinner sig 88 finländare för tillfället på Kos och 680 på Rhodos. Vid Tjäreborg uppger man att lite under 200 finländare befinner sig på Kos och drygt 200 på Rhodos.

Båda resebyråerna har informerat sina kunder om jordskalvet via SMS.

TUI Finlands PR-chef Pauliina Pajunen säger att några kunder på Kos har rapporterat om att det har uppstått sprickor i hotellbyggnaden men att läget är lugnt.

Vid Utrikesministeriet har man fått in 45 reseanmälningar från Kos. Ministeriet har skickat ut information till resenärerna om vad som har hänt och hur de bör agera.

- Vi har uppmanat resenärer att vara försiktiga och berättat att man får mera information från lokala myndigheter, säger Reetta Palojoensuu vid UM.

Artikel uppdaterad 21.7.2017 kl. 12.48: Information om de avlidnas nationalitet har lagts till och hur många som skadats har uppdaterats.

Läs mera:

Finsk turist på Kos: ”Det hördes dån och sängen flyttade sig till andra sidan av rummet”

Invånarna på den grekiska ön Kos fick en brutal väckning i natt då marken började skaka. Finska Riitta Mäkipää som tillbringar sin semester på ön vaknade till att hennes säng rörde på sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes