Hoppa till huvudinnehåll

Mobil parkourställning till Uittamo

Parkourställning Ispois simstrand
Parkourställning Ispois simstrand Bild: Tobias Bergman parkour

Ungdomar i Åbo har fått rösta på vilka flyttbara idrottsanläggningar de vill ha till sin stad. Mest önskad har en ny parkourställning varit. En sådan har nu placerats på Ispois strand i Uittamo.

Parkourställningen kommer att vara placerad på Ispois strand två månader framåt. På Åbo ungdomstjänsters facebooksida kan man rösta fram vart den ska flyttas till näst.

Avdelningschef Kerstin Paananen vid Åbo stads fritidssektor säger att 1500 ungdomar har röstat fram vilka olika mobila idrottsanläggningar de vill ha. Förutom en parkourbana önskades bland annat skejt-och sparkcykelbanor samt klätterväggar.

- Syftet med projektet är att ungdomarna ska röra på sig mera. De ungdomar som är aktiva har nu möjlighet att påverka var parkourställningen ska finnas.

Mindre byråkrati

Fördelarna med mobila idrottsanläggninagr är enligt Paananen att de är billigare och omfattas av mindre regler.

- När det kommer till permanenta anläggningar så kommer EU-direktiven gällande säkerhet emot eftersom de då räknas som lekplatser. Till exempel ska det ska vara viss sorts sand och gungan får inte ligga för nära något annat annars måste den flyttas.

Vanligtvis är det idrottsbyråns uppgift att sköta om de fasta idrottsanläggningarna enligt Paananen.

Röstningen om flyttbara idrottsanläggningar är en del av Åbo ungdomstjänsters projekt.

Parkourbanan har monterats upp av arbetsverkstaden Fendari som också i fortsättningen kommer att sköta om förflyttningen av den.

Projektet avslutas i slutet av år 2018. Efter det ska de mobila idrottsplatserna bli kvar som en pop-up verksamhet i Åbo ungdomstjänsters verksamhet.

Eino Haaslahti klättrar på en parkourställning
Eino Haaslahti provade första gången på den mobila parkourställningen på Ispois badstrand. Eino Haaslahti klättrar på en parkourställning Bild: Tobias Bergman parkour,Uittamo,ispois simstrand