Hoppa till huvudinnehåll

Mobilbetalandet ökar - Finland fortfarande långt efter Sverige

En mobiltelefon som använder sig av appen MobilePay.
Appen Mobile Pay har fördubblat sitt användarantal på ett halvt år. En mobiltelefon som använder sig av appen MobilePay. Bild: Yle/Björn Udd mobilbetalning

Mobilbetalning, alltså att betala för något i en butik, nätbutik eller överföra pengar till en annan person genom en app har blivit allt mer populärt.

De två populäraste tjänsterna påstår sig ha knappt en miljon nedladdningar och allt fler verkar ladda ner applikationer för mobilbetalningar.

Till exempel Danske Banks tjänst Mobile Pay har fördubblat sina nedladdningar under det senaste halvåret och går nu upp i en halv miljon nedladdningar. Antalet aktiva användare är snäppet lägre, det rör sig ändå om hundratusentals aktiva användare.

I Sverige används en motsvarande tjänst som kallas Swish av över halva befolkningen. Svenska Riksbankens undersökning från 2016 visar att över 60 procent av svenskarna har tillgång till Swish och att drygt hälften av svenskarna hade använt Swish under den senaste månaden, då undersökningen gjordes.

Populärt bland unga

Ted Kyander som jobbar på Mobile Pay berättar att appen är populärast bland unga.

- Våra användare är vanligen mellan 20-35 år och bor i en stad. Den äldsta användaren är ändå mellan 80 och 90 år, berättar Kyander.

Summorna man betalar med en app tenderar också att växa ju längre man har använt appen.

- I början prövar man med mindre summor, men då man märker att det fungerar växer också beloppen, säger Kyander.

Applikationen MobilePay.
Man kan även använda Mobile Pay som betalning hos ett företag. Applikationen MobilePay. Bild: Yle/Björn Udd MobilePay

Företagaren betalar för kalaset

Apparna och användningen av dem är gratis för vanliga konsumenten, men nu då man också kan använda mobilbetalning som betalmedel hos företag så är det företagen som betalar en liten andel för varje köp.

Systemet skiljer sig alltså inte från vanliga betalkort.

- Priserna för företagarna är jämförbara med de vanligaste betalmedlen. Skillnaden till kort är alltså inte så stor, berättar Kyander.

Så fungerar mobilbetalning

Mobilbetalning skiljer sig från vanliga betalningar på flera sätt. Om du till exempel vill överföra pengar till din kompis behöver du inte logga in på nätbanken, känna till personens långa IBAN-kontonummer och sedan godkänna betalningen i flera steg.

I stället använder du din kompis telefonnummer för att identifiera hen. Därefter fyller du i summan och när du godkänner betalningen syns den på din kompis konto.

Det går också att använda applikationerna då man handlar på nätet. Då väljer man sin app bland betalmetoderna och godkänner betalningen med sin telefon.

I fall man vill använda mobilbetalning i vanliga affärer går det också, då visar man sin telefon till betalterminalen och godkänner betalningen i appen.

Det betyder i praktiken att man kan betala rakt från sitt konto utan bankkort.