Hoppa till huvudinnehåll

Musiktest: Vem sjöng Alone och under vilken turné uppträdde Michael Jackson i Finland?

Michael Jackson och Musiktestets logo
När var han i FInland? Michael Jackson och Musiktestets logo Bild: AP, Pressfoto Michael Jackson,Quiz

Här är den – Yle Vegas pop/rockfrågesport!

Testa dina musikkunskaper och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng! Varför inte ha en liten tävling på jobbet under kafferasten eller över en liten fredagspilsner efter jobbet på puben runt hörnet?

Vid rätt svar markeras ditt svar genast med grönt. Ett felaktigt svar blir rött och då markeras det rätta svaret med fet stil.

Varje fredag kommer 10 nya frågor av varierande svårighetsgrad här på svenska.yle.fi. Ämnesområdena rör sig inom de musikstilar som kan kallas något slags pop och rock, men kan även gälla soul, funk, blues, punk, heavy och så vidare.

Rock’n’roll! Eller något. Lycka till!

Vilket band sjöng balladen Alone som var listetta i USA och Kanada 1987?

Vad hette The Beatles första trummis?

Michael Jackson uppträdde en gång i Finland och han spelade då två kvällar på Olympiastadion i Helsingfors. Men vilken turné var det?

Aino Jawo och Caroline Hjelt är två svenska tjejer i en duo som blivit internationellt framgångsrika och vars största hit är I love it (feat. Charli XCX) från 2013. Men vad kallas duon?

Gissa skivan! Vilket skivkonvolut presenterar Molly, 4 år? Klicka på rutan för att se hennes teckning och höra henne berätta om bilden. Efter fråga 10 kan du jämföra teckningen med originalpärmen.

HIM är ute på sin sista turné och om vi gräver djupt i bandets arkiv så hittar vi bandets allra första EP-skiva "666 Ways to Love: Prologue" som gavs ut i 1000 exemplar på cd år 1996. Skivan är idag en dyrbar raritet, men vems ansikte pryder omslaget?

Bandet My Chemical Romance var aktiva 2001-2013 och hade fanatiskt dedikerade fans. Deras kändaste låtar är Welcome To The The Black Parade, I´m Not Okay (I Promise), Teenagers och Helena (So Long & Good Night). Men vad hette vokalisten i MCR?

Vad heter skådespelaren Paul “Pale” Olins och tv- och radioprofilen Eva Kelas band som tonsatt dikter av Elmer Diktonius?

Highway 61 Revisited från 1965 är en av Bob Dylans kändaste skivor. På konvolutet sitter Dylan i vit Triumph Motorcycles T-skjorta och något slags blommig jacka och tittar coolt in i kameran. Men vem är personen som står bakom Dylan, med en kamera i handen iklädd svarta byxor och rödvit-randig tröja? Man ser endast personen från midjan neråt.

Det brittiska hårdrocksbandet Venom bestod i sin klassiska lineup på 80-talet av Conrad “Cronos” Lant (sång & bas), Jeffrey “Mantas” Dunn (gitarr) och Anthony “Abaddon” Bray (trummor). Efter en brokig karriär finns det idag två versioner av bandet: Cronos version heter rätt och slätt Venom, men vad heter Mantas och Abaddons konkurrerande version där Tony “Demolition Man” Dolan sjunger?

Gissa skivan – originalpärmen

Här nedan kan ni se Mollys teckning från fråga 5 jämfört med originalomslaget. Dra bildens högra kant mot vänster för att se den rätta konvolutbilden.

Mollys vinyl 12 Ziggy AMollys vinyl 12 Ziggy B
Bild: Lasse Grönroos, -

Mollys vinyler finns samlade på Yle Arenan.

ROCKPOLISERNA:

Vill du snacka allmänt eller specifikt om musik med likasinnade individer? Kolla då in vår Facebook-grupp Rockpoliserna! Vi vill höra folkets röst! Du kan tipsa om musiknyheter, gigs, ny eller gammal musik. Bra eller dålig, ingen skillnad så länge det är kul att käbbla om saken! De aktivaste debattörerna kan till och med få en egen Rockpolis-badge!

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje