Hoppa till huvudinnehåll

Palestina bryter all officiell kontakt med Israel

Palestinas president Mahmoud Abbas.
Palestinas president Mahmoud Abbas. Palestinas president Mahmoud Abbas. Bild: EPA/AHMAD GHARABLI / POOL Mahmud Abbas

Palestinas president Mahmoud Abbas sade på fredagen att Palestina kommer att bryta all officiell kontakt med Israel tills metalldetektorerna tas bort från Tempelberget, skriver nyhetsbyrån Reuters.

- Jag kommer att frysa all kontakt med den israeliska sidan på alla nivåer tills landet tar tillbaka sina säkerhetsåtgärder vid al-Aqsamoskén och tar tillbaka status quo-överenskommelsen, sade Abbas i ett kort tv-tal på fredagen.

Palestinierna har under fredagen protesterat mot att Israel installerat metalldetektorer vid ingångarna till det heliga Tempelberget. Minst tre palestinier har dött i protesterna.

Enligt israelisk räddningstjänst har även tre israeler knivhuggits till döds på Västbanken under fredagen, uppger nyhetsbyrån AP.

Då Israel installerade metalldetektorer vid ingångarna till Tempelberget förra veckan efter ett väpnat överfall och mord på två israeliska polismän i närheten blev det en katalysator för muslimskt missnöje.

Tempelberget är heligt både för judar och muslimer och inrymmer två av islams heligaste byggnader al-Aqsamoskén och Klippmoskén.

Läs mera:

Våldsamma protester mot metalldetektorer på Tempelberget

Säkerhetspådraget var stort kring det omstridda Tempelberget i Jerusalem på fredagen. Nyinstallerade metalldetektorer vid ingångarna till Tempelberget har blivit en katalysator för muslimskt missnöje.