Hoppa till huvudinnehåll

Parkeringskontrollant: Turisterna parkerar bättre än helsingforsarna

Parkeringsövervakare Patrick Wikblad kontrollerar om en motorcykel har parkerat rätt - och det har den.
Parkeringskontrollant Patrick Wikblad kontrollerar om en motorcykel har parkerat rätt - och det har den. Parkeringsövervakare Patrick Wikblad kontrollerar om en motorcykel har parkerat rätt - och det har den. Bild: Tino Oksanen patrick wikblad

Sommartid finns det färre ortsbor och flera turister som parkerar i Helsingfors och det har en positiv effekt på parkerandet. Turisterna tar färre risker, menar parkeringskontrollanten Patrick Wikblad.

Färre bilar i staden i juli betyder mera utrymme och det i sin tur innebär färre felparkeringar.

– Man ser att gatorna är tommare nu än på vintern. Turisterna som kommer hit sköter sig nästan bättre än helsingforsarna, säger parkeringskontrollanten Patrick Wikblad vid Helsingfors stad.

Enligt Wikblad kan det bero på att turister som hyr bil är noggrannare eftersom de inte vill betala någon avgift för felparkering.

Böter skickas inte utomlands – men flergångsförbrytare bestraffas

Enligt Wikblad har staden inte möjlighet att skicka parkeringsböterna utomlands. Det här innebär i praktiken att staden inte har möjlighet att kräva pengar av en utländsk person som låter bli att betala sin felparkeringsavgift.

Däremot kan det få konsekvenser att upprepade gånger parkera en utländsk bil fel.

Efter fem obetalda parkeringsavgifter har staden rätt att bogsera bort bilen till förvar i Tattarmossen, och därifrån får ägaren först ut bilen efter att ha betalat alla avgifter.

Motorcyklarna parkerar i regel rätt

Sommartid dyker inte bara turister upp i Helsingfors, utan det gör också motorcyklister. Till synes tar de upp mycket utrymme, men de facto har Helsingfors en särposition när det gäller motorcykelparkering.

– I Helsingfors är det tillåtet att parkera en motorcykel på tvären, så att den tar upp mindre utrymme.

Förr i tiden när de gamla parkeringsmätarna gällde per ruta kunde flera motorcyklar samsas om samma ruta och dela på kostnaden, men nu måste alla betala för sig.

Att motorcyklar och bilar står huller om buller beror på att Helsingfors till stor del saknar målade parkeringsrutor på gatorna.

– Det är en bra sak, för då kan också längre fordon som inte skulle rymmas i en ruta få parkera längs gatorna.