Hoppa till huvudinnehåll

Pier Paolo Pasolinis "mördare" avliden

Svartvit bild på filmregissören Pier Paolo Pasolini.
Pier Paolo Pasolini 1922-1975 Svartvit bild på filmregissören Pier Paolo Pasolini. Bild: EPA/ANSA FILES Pier Paolo Pasolini,Pasolini

Centralfiguren i ett av Italiens stora kriminalmysterier har avlidit. Pino Pelosi, ungdomsbrottslingen som dömdes för mordet på filmregissören Pier Paolo Pasolini år 1975, dog på torsdagen på ett sjukhus i Rom.

Pelosis död vid 59 års ålder, efter en lång kamp mot en tumör, har behandlats utförligt av italienska medier - ett tecken på den fascination som den 42 år gamla mordgåtan fortfarande förmår väcka.

Morgonen den 2 november 1975 hittades den kände regissören och författaren Pier Paolo Pasolinis brutalt sönderkrossade kropp på en parkeringsplats i Ostia. Han hade blivit ihjälslagen och överkörd flera gånger.

En 17-årig småkriminell, Giuseppe "Pino" Pelosi, greps nästan genast, körande en grå Alfa-Romeo som tillhörde Pasolini och var nedkladdad med regissörens blod. Pelosi erkände mordet utan omsvep och dömdes till ett långt fängelsestraff.

Svartvit bild på Pino Pelosi.
Giuseppe "Pino" Pelosi. Svartvit bild på Pino Pelosi. Bild: EPA/ANSA FILES pelosi

Nya utredningar men inga bevis

I maj 2005, flera år efter att ha blivit frigiven, tog Pino Pelosi tillbaka bekännelsen. I en TV-intervju sa han att hans föräldrar nu var döda, och att han inte längre behövde frukta att de skulle bli utsatta för hämndaktioner från Pasolinis verkliga mördare.

Enligt Pelosi hade regissören slagits ihjäl av en grupp våldsverkare som ville "ge honom en läxa". Han hade tagit på sig mordet, då han som minderårig kunde räkna med att slippa undan med en kortare dom.

Pelosis bekännelse väckte ofantlig uppmärksamhet. En ny mordutredning inleddes, men den lades ner redan hösten 2005 då inga nya bevis hittats.

Fallet har dock fortsatt att fascinera och engagera - det av allt att döma sista försöket att bringa klarhet i brottet avslutades 2015. Då konstaterade åklagare i Rom att de DNA-spår, som omsider hade hittats på de kläder Pasolini bar när han ljöt döden, inte kunde knytas till några kända individer.

Katolsk marxist och homosexuell

Den vid sin död 53-årige Pier Paolo Pasolini var under 1960- och 70-talen en av Italiens mest kända kulturpersoner, snillrik, beundrad och avskydd som få. I sin produktion, både böcker, artiklar och filmer, angrep han den moderna konsumtionskulturen och jämställde den med fascismen.

Han betecknade sig som katolsk marxist, och sågs följaktligen med misstro och förakt av många, från renläriga kommunister till konservativa, fascisterna och maffian. Dessutom var han homosexuell.

Pasolinis vänner, kolleger och beundrare har aldrig accepterat den officiella versionen, att den småvuxne Pelosi blev uppraggad av den kraftige och fysiskt orädde regissören, och slutligen rånmördade denne.

Den allmänna åsikten verkar vara att Pasolini mördades för sina politiska åsikters skull och att de verkligt skyldiga finns på betydelsefulla poster i samhället. Genom åren har en flod av böcker och dokumentärer behandlat alla misstag under mordutredningen och rättegången - en process som inte saknar likheter med efterspelet kring mordet på Olof Palme.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje