Hoppa till huvudinnehåll

Treåringen Freja upptäcker naturen i ny miniserie

Freja Colerus tittar på röda tulpaner.
Miniserien "Freja upptäcker" berättar vad nästan tre år gamla Freja Colérus upptäcker i naturen. Freja Colerus tittar på röda tulpaner. Bild: Kajsa Wikman-Colérus Filmserie,dokumentärfilmer,miniserie,regissörer,Freja Colerus

Miniserien Freja upptäcker spelas in under sommaren i Raseborg. Knappt tre år gamla Freja Colérus äventyr kan ses år 2018 i BUU-klubben.

Serien spelas in i Västnyland och den görs av västnylänningar. Ekenäsbon Julia Ingo är idékläckare och regissör för serien som handlar om den lilla flickan Freja.

- Serien handlar om att upptäcka djur och natur. Målgruppen är tre till fyra år gamla barn, så det är en ganska spännande utmaning, säger Julia Ingo.

Inspelningar på Frejas villkor

Frejas mamma Kajsa Wikman-Colérus säger att inspelningarna sker på Frejas villkor.

- Freja sätter tidtabellen och Julia får rätta sig efter det, säger Wikman-Colérus.

- Så måste man ju tänka då det handlar om en treåring, inflikar Julia Ingo.

Porträttbild på Freja Colérus.
Freja Colérus är en pigg flicka. Porträttbild på Freja Colérus. Bild: Kajsa Wikman-Colérus Filmserie,dokumentärfilmer,miniserie,regissörer,Freja Colerus

Planerna är inte så detaljerade då det är dags att filma.

- Det går till ungefär på det sättet att vi bestämmer en plats och så ser vi vad Freja upptäcker och vad hon tycker är intressant. Sedan försöker jag berätta det i den här serien, säger Julia Ingo.

Allting sker på barnens villkor.

Genast med på noterna

Kajsa Wikman-Colérus finns alltid med då inspelningarna ute i naturen sker. Hon säger att hon genast tyckte om idén då Julia Ingo kontaktade och berättade om miniserien.

Freja Colérus, blommor och en häst.
Små saker blir stora för en treåring. Freja Colérus, blommor och en häst. Bild: Kajsa Wikman-Colérus Filmserie,dokumentärfilmer,miniserie,regissörer,Freja Colerus

Huruvida Freja Colérus kommer att göra flera filminspelningar i framtiden är oklart.

- Det får hon förstås bestämma själv sedan. Nu fick hon inte bestämma, men jag visste att hon är lätt att få med på noterna, Freja är van att vara med folk.

Görs ur en treårings perspektiv

Det är viktigt att miniserien och det som berättas inte blir för stort och pompöst. Serien görs ur en treårings perspektiv.

- En treåring upptäcker nya saker hela tiden. Vi upptäckte till exempel i går att det finns röda vinbär på vår gård. Hon kommer inte ihåg dem från förra sommaren, säger Wikman-Colérus.

- Små saker är stora när man är tre år gammal.

Hon säger att program som är avsedda för barn i tre till fyra års ålder ofta har ett för högt tempo.

- Vill man visa och upptäcka naturen i ljud och bild så måste man kanske använda sig lite av slowmotion och det kommer vi också att göra. Vi ger barnen tid att se på de där grejerna vi upptäcker, säger Julia Ingo och konstaterar att till exempel en humla som går på en blomma kan vara jätte intressant.

Testfilmningen gick bra

De egentliga inspelningarna har inte ännu börjat, men de första provinspelningarna har gjorts.

- Det gick förvånansvärt bra. Först var Freja lite fundersam då jag dök upp, men snart blev hon bekväm och sedan var det full fart och jag sprang efter, skrattar Ingo.

Porträttbild på Julia Ingo och Kajsa Wikman-Colerus
Julia Ingo och Kajsa Wikman-Colérus. Porträttbild på Julia Ingo och Kajsa Wikman-Colerus Bild: Yle/ Bubi Asplund dokumentärfilmer,regissörer,Filmserie,miniserie,Freja upptäcker världen

Serien är i åtta delar, varje avsnitt är ungefär fyra minuter långt.

- Tanken är att varje del är en spännande plats, till exempel Freja upptäcker stranden eller Freja upptäcker skogen, säger Julia Ingo.

Inspelningarna kommer att ske i Raseborg.

Text: Bubi Asplund, radiointervju: Jonas Sundström.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland