Hoppa till huvudinnehåll

Ungt par misshandlades i Åbo – ”Svårt att identifiera förövare”

En målning av en person i siluett
Det är mycket svårare än man skulle tro att identifiera en människa visar ögonvittnesskildringstestet på Heureka. En målning av en person i siluett Bild: CC0/Stocksnap.io/Tom Sodoge depression,ensamhet,familjevåld,män,våld,målning

En sjuttonårig flicka och hennes tjugoåriga pojkvän blev misshandlade natten till lördagen förra helgen vid åstranden i Åbo centrum. Nu efterlyses ögonvittnen till händelsen. Men hur pålitliga är egentligen ögonvittnen?

Det var efter midnatt som det unga paret gick längs stranden och pratade, då de såg en grupp människor. De skulle snabbt gå vidare men det hann bara bli en tanke.

– En av dem kom fram och tog cigaretten ur min dotters pojkväns hand, och när han frågade om han kunde få tillbaka den slogs han ner, säger Ansa Ekholm som är mamma till den sjuttonåriga flickan.

Fasthållen och nerslagen

En flicka i gänget ropade till pojkvännen att sluta när han frågade efter cigaretten. Efter det slog en annan person ner honom bakifrån.

– Han är ganska lång så de försökte få bort honom först, och då i samma veva så kom någon bakom min dotter och slog henne i huvudet så hon föll till marken.

Då hade en av gärningsmännen satt sig på henne och slagit henne i huvudet. Då hon försökte försvara sig kom en annan flicka från gänget och höll i hennes händer så hon inte kunde röra sig.

Det känns overkligt. Jag har inte ens hunnit bli arg.― Ansa Ekholm

I något skede så hade någon ur gänget ropat att de ska sluta, men de fortsatte. Efter det här är allt svart tills offret märker att hon blir dragen till sidan av några utländska pojkar.

– Jag vet inte exakt hur hela händelseförloppet har gått till, men det här är allt som de minns, säger Ansa.

Hur länge misshandeln pågick är oklart, men enligt offren handlar det om ett gäng på upp till femton personer som på något vis var delaktiga i misshandeln.

Nu efterlyser polisen ögonvittnen till händelsen, speciellt vill de ha tag på de utländska pojkarna som då möjligtvis räddade henne ur situationen. Om du vet någonting om händelsen kan du kontakta polisen via numret 0295 440 501 eller 0295 417 258. Åbo Underrättelser var först ute med nyheten.

Hur svårt är det att vara ögonvittne?

På Heureka pågår just nu en undersökning om ögonvittnesskildring. Där försöker doktoranden Thomas Nyman tillsammans med andra forskare ta reda på det maximala avståndet som ett vittne kan identifiera en person på.

– Själva identifikationen går ut på att man ser en person på olika avstånd, och att man direkt efter ska identifiera personen ur en uppställning med bilder, säger Thomas.

Syftet med hela undersökningen är att hitta den magiska gränsen där vittnen går från att peka ut skurken, till att helt enkelt chansa på vem det var man har sett.

– Om det sen är vid 60, 80, 100 eller 200 meter vet vi inte ännu. Men om vi får den här gränsen så kan det bli möjligt att direkt i rättegången säga till exempel att vittnet var för långt borta för att kunna identifiera.

Ett av fyra rätt

Resultaten från undersökningen finns inte än, eftersom att allt datamaterial inte har samlats in. Men efter att ha iakttagit de som utför testet, så kan Thomas säga att det är betydligt svårare än man skulle tro.

– Det uppstår felaktiga identifikationer redan vid 5-10 meters avstånd och att antalet fel ökar med ökad distans, säger Thomas.

Under experimentet gör varje person fyra identifikationer vid fyra olika distanser och oftast får endast deltagarna endast en av fyra rätt.

En lång korridor vid Heureka där man gör ögonvittnesundersökning.
Den långa korridoren där testet utförs. Alla distraktioner är borttagna. En lång korridor vid Heureka där man gör ögonvittnesundersökning. Bild: Privat / Thomas Nyman thomas nyman

I testet så har man skalat bort alla distraktioner som finns i verkligheten. Det går exempelvis inte flera dagar förrän du måste vittna, utan det görs direkt. Man behöver inte heller komma ihåg några specifika drag, registernummer eller någonting annat än personens utseende.

– Vårt test är byggt så att man har alla förutsättningar för att komma ihåg personen. Förhållandena är optimala, men ändå så sker det mycket misstag.

Hur pålitligt ett ögonvittne då är kan man fråga sig, men ofta hänger ett fall inte bara på ett enda ögonvittne.

Skulle de känna igen brottslingarna?

Flickan som misshandlades i Åbo tror att hon skulle känna igen förövarna, men slag mot huvudet kan påverka minnet och att hamna i chock kan också spela en roll.

– Hon tror att hon skulle känna igen dem, men speciellt en av de kvinnliga brottslingarna ser väldigt vanlig ut, så min dotter tror ju att hon ser henne överallt på stan, säger Ansa.

Inga allvarliga skador

Flickan och pojkvännen klarade sig ändå ur situationen utan allvarliga skador, men ett liknande övergrepp är inte bara fysiskt utan det kan uppstå psykiska skador också.

– Pojkvännen säger att han klarar sig, men han är nog mest orolig över henne. Men jag blev överraskad häromdan då jag såg henne göra vardagsrutiner, men det är mest för att hon ska slippa tänka på vad som hänt.

Nyligen publicerat - X3M