Hoppa till huvudinnehåll

Utö är soligast i Finland

Utsikten över havet från Utö fyr.
Utsikten över havet från Utö fyr. Bild: Yle/Linus Hoffman Utö,Utö fyr,Skärgård,Skärgårdshavet,Åboland

Den sydligaste bebodda platsen i Finland är Utö, längst ut i Åbolands skärgård. Under sommaren är Utö också den soligaste platsen i landet.

Jo, såväl Hangö, Vasa som Nådendal gör anspråk på att vara Finlands soligaste stad. Och det är de säkert, beroende på hur man läser statistiken och vilken tidsperiod man mäter över.

– Men enligt Meteorologiska Institutets mätningar har Utö under juni, juli och augusti oftast de flesta timmarna sol, säger Hanna Kovanen som bor på Utö.

Solnedgång på Utö.
Solnedgång på Utö. Bild: Yle/Linus Hoffman Utö,Solnedgång,Åboland,Skärgård,sommarkväll,sommar,Skärgårdshavet

Vid Utö fyr finns instrument som mäter temperaturen, vindriktningen, vindhastigheten och sikten. De sakerna är bekanta från väderrapporten i radion. Men sedan 2014 ger havsforskningsstationen på Utö också unika data om havets tillstånd.

– Man får inte data bara om vågornas höjd och riktning, ytströmmar, havets koldioxidhalt och gasutbytet mellan havet och atmosfären utan också om syresituationen, näringsämnena och havsvattnets skiktning. Mätresultaten kommer att fås i realtid året runt, berättade Lauri Laakso, gruppchef vid Meteorologiska institutet, då havsforskningsstationen höll på att färdigställas.

Prognoser om väder, algblomningar och klimatförändringen

Mätningarna visar förhållandena både under och ovanför vattenytan och på den växelverkan som förekommer mellan havet och atmosfären. Resultaten används för att göra noggrannare prognoser om vädret och om algblomningar och särskilt prognoser om klimatförändringen.

För Utöborna har det ordnats öppna seminarier och publika tillfällen, fast det kunde till och med har ordnats mer.

– Tack vare forskningen här har man kunnat konstatera att både havet och vattendragen kan binda koldioxid, säger Kovanen.

Ett ankare på klipporna vid Utö badar i kvällssolen.
Ett ankare på klipporna vid Utö badar i kvällssolen. Bild: Yle/Linus Hoffman Utö,Åboland,Skärgård,Skärgårdshavet,Ankare

Vad gäller väderprognosen för de närmaste dagarna, så litar Kovanen mest på Meteorologiska institutet, eftersom det gjort meteorologiska observationer på Utö sedan år 1881.

– Nu är det till exempel många på fastlandet som har upplevt en regnig sommar, säger Kovanen. Men de tänker inte på att det ute i havsbandet oftast är fint väder. Regnet orkar inte hit ut om det är eftermiddagsskurar på fastlandet. Det är bara att titta på webben, så ser du att det är soligt väder på Utö.

Artikeln korrigerades 21.7.2017 kl.12:53. Det stod att Utö är den sydligaste platsen i Finland, men Bogskär är Finlands sydligaste punkt.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland