Hoppa till huvudinnehåll

Camilla Richardsson fick arbetsro efter suverän insats – saknade Sandra Eriksson

Camilla Richardsson springer hinder, Lapinlahti 2017.
Camilla Richardsson löpte enkelt till FM-guld. Camilla Richardsson springer hinder, Lapinlahti 2017. Bild: Lehtikuva Camilla Richardsson

Efter tio raka år med Sandra Eriksson som finländsk mästare på 3000 meter hinder var det Camilla Richardssons tur att öppna guldkontot. Hon passade samtidigt på att håva in självförtroende inför VM.

– Jag saknade nog henne jättemycket, skickar den färska hindermästaren Camilla Richardsson en hälsning till Sandra Eriksson efter lördagskvällens överlägsna prestation i Seinäjoki.

Efter tre raka silver bakom Eriksson på 3000 meter hinder kunde ingen hota Richardsson som besegrade de övriga i finalfältet med en knapp halvminut. Tvåa blev Janica Mäkelä och trea Anni Suominen.

– Det är klart att det skulle smaka jättemycket bättre än vad det gör nu om Sandra var med, för jag vet ju att Sandra är en grym hinderlöpare. Men hon kommer tillbaka nästa år och då blir det en hård fajt igen.

”Behövde inte alls trycka på”

Den VM-klara Vasa IS-löparen drog ifrån de övriga genast från första steget och löpte i ensamt majestät genom hela loppet. Tiden var medioker (9.58,36) men ensam gör man inga stordåd.

Och en topptid var inte heller målet – det var guld, samt att putsa bort besvikelsen efter söndagens tunga tävling i Lapinlahti.

– Jag hade samma fart under första kilometern som i Lapinlahti och i dag rullade det bara på, jag behövde inte alls trycka på. Förra veckan trodde jag att jag skulle stryka med efter en kilometer!

– Så det känns nog jätteskönt fast tiden var vad den var. Tiden var inte viktig i dag, utan att hitta den där avslappnade och lätta löpningen.

Hade roligt hela vägen

På söndag följer Richardsson troligen upp hinderguldet med en ny medaljjakt på 5000 meter. Sedan tar förberedelserna inför VM i London vid.

Richardsson löpte nytt personbästa i Prag i juni. Med tiden 9.41,73 underskred hon VM-gränsen till London, där hon gör sitt tredje stora mästerskap.

Debuten skedde i VM i Peking 2015. I fjol var hon med i EM i Amsterdam. Bägge gångerna stannade Richardsson i kvalet.

Hur viktigt var det att få själsro inför VM efter missen i Lapinlahti?

– Tiden var ju sämre i dag, men känslan går inte ens att jämföra. Nu kändes det aldrig att ”oj nej, är det såhär många varv kvar”, utan det var faktiskt riktigt roligt hela vägen.

– Det är jätteskönt att veta att man kan rulla på i sån här fart. Tanken var att ta sig igenom så lätt som möjligt, att inte riskera nånting. Jag är nog jätteglad.

Resultat

1. Camilla Richardsson 9.58,36
2. Janica Mäkelä 10.25,47
3. Anni Suominen 10.33,25
4. Aino Kuljukka 10.38,26
5. Sofie Lövdahl 10.52,57
6. Mira Tuominen 10.58,02
7. Viivi Rantanen 11.17,93
8. Roosa Hämäläinen 11.18,37
9. Sara-Elise Ruokonen 11.23,16
10. Linnea Harala 11.25,18