Hoppa till huvudinnehåll

Ett enda leende – Sanna Nygård förlorade centimeterkamp om guldet trots efterlängtat personbästa

Sanna Nygård, FM 2016.
Sanna Nygård förbättrade sitt tidigare rekord från två år tillbaka med tre centimeter. Sanna Nygård, FM 2016. Bild: All Over Press / Ville Honkonen Sanna Nygård

Det är jättejätteskönt, säger Sanna Nygård efter karriärens sjunde FM-silver i tresteg. Hon missade det första guldet med en centimeter – men ett personligt rekord gjorde Kalevaspelen till en framgång.

Det var inte bara en eller två gånger som Sanna Nygård slog upp ett leende under trestegsfinalen i Seinäjoki i den soliga lördagskvällen.

Hon gick en spännande guldkamp med VM-klara Kristiina Mäkelä, som inledde säsongen med att knipa segern med en centimeters marginal till Nygård.

– Det här var nog en av de dagarna då det faktiskt är roligt att hoppa. Allt kändes lätt och bra, säger Nygård med ett fortsatt leende i Yle Sportens intervju efteråt.

Utrymme för förbättring finns

Nygård satte nytt personbästa 13,76 i den tredje omgången i medvind på perfekta 1,9 meter i sekunden. Hon hade därtill två hopp till över 13,72.

– Det är jättejätteskönt (att sätta rekord), men inte nöjer jag mig med det här. Att jag hade flera hopp kring 13,70 visar ju ändå att jag borde kunna hoppa ännu längre bara jag får det där superhoppet.

Sanna Nygård, trestegshoppare i Vasa IS., 2015.
Det finns ännu mer att ta, tror Nygård. Sanna Nygård, trestegshoppare i Vasa IS., 2015. Bild: Yle/Antti Koivukangas sanna nygård

Hon vittnar om en liten obalans som fortfarande spökar i hoppen. I inget av prestationerna lyckades alla tre steg, hon blev bakåtlutad vilket tärde på resultatet.

– Så det finns fortfarande att förbättra, men jag får vara nöjd med personligt rekord i dag. Det har känts som att det är på väg, men att verkligen få det gjort är bra för motivationen och självförtroendet.

”Aldrig varit såhär nära”

Nygård har två FM-guld i sidogrenen längdhopp, men förbluffande tretton medaljer i tresteg utan ett enda guld. Nu var det närmare än någonsin tidigare.

– Helt otroligt jämnt, jag har varit nära guld förr, men aldrig såhär nära. Det var spännande.

Harmar det?

– Förstås lite när man blir en cent ifrån, men som jag sa efter kvalet igår, så kommer jag härifrån med ett personligt rekord så är jag nöjd – och det är jag.

Kristiina Mäkelä är kvitt sin knäskada och fick sin genomkörare inför avresan till VM i London. Även hon njöt av den tajta segerfajten.

– Jag fick energi då Sanna för första gången for förbi mig. Jag hade kanske hoppats att hon gått förbi en gång till, säger Mäkelä som fortfarande har en hel del att jobba med i tekniken.

Samtliga resultat från Kalevaspelen hittas här.