Hoppa till huvudinnehåll

Färgstegen komplett – Toni Piispanen knep silver i parafriidrotts-VM

Världsrekordsinnehavaren på 100 meter i T51-klassen, Toni Piispanen, var den nästsnabbaste mannen i farten i London på fredagskvällen. Samtidigt fick Lojosonen Henry Manni nöja sig med en fjärdeplats på 200 meter.

Piispanen hörde till de stora förhandsfavoriterna inför tävlingen, då finländaren toppade årsstatistiken inför finalen på fredagskvällen. Piispanen fick en lyckad start, men förlorade till slut mot belgaren Peter Genyn med fyra tiondelssekunder.

Kontroversiellt nog åkte Genyn in på det närliggande spåret, men portugisen Joao Correira hade hamnat långt efter i det skedet och stördes inte av belgarens banintrång.

För Piispanen, som ännu så sent som i höstas övervägde att lägga av helt och hållet, var silvret ändå tillräckligt.

– Efter alla motgångar så är jag otroligt nöjd. Min start överträffade alla förväntningar, men krafterna tog slut och Peter (Genyn) kunde komma ikapp och förbi, säger Piispanen i friidrottsförbundets pressmeddelande.

Manni trött på att vara "helt okej"

Lojosonen Henry Manni fick däremot nöja sig med en fjärdeplats på 200 meter i T34-klassen. En stor besvikelse, summerar han.

– Jag kan inte vara nöjd över huvudtaget. Starten var inte alls den bästa. Det var en helt okej insats helt enkelt, hela tävlingarna har varit ”helt okej”. Men det är inte min grej att bara vara ”helt okej”, säger Manni.

Manni tog tidigare brons på 400 meter. Leo-Pekka Tähti tog i sin tur guld på 100 meter och brons på 200 meter i sin egna klass. Piispanens medalj var med andra ord Finlands fjärde för parafriidrotts-VM i London.