Hoppa till huvudinnehåll

Glada toppkampare från Esbo, Pargas och Borgå: ”Det här är årets höjdpunkt!”

Amanda Liljendal, Jessica Rautelin och Ida Otstavel, FM 2017.
Amanda Liljendal (t.v.), Jessica Rautelin och Ida Otstavel hörde alla till toppskiktet i Seinäjoki. Amanda Liljendal, Jessica Rautelin och Ida Otstavel, FM 2017. Bild: Yle / Janne Isaksson Jessica Rautelin,ida otstavel

Jessica Rautelin, Viktor Kantele och Eero Saleva åker hem från Kalevaspelen med varsitt brons. Ida Otstavel och Amanda Liljendal är mer än nöjda med sina topp-6-prestationer i sjukamp.

– Det här är jätteroligt, årets höjdpunkt!

Ida Otstavel ler sin vana trogen brett efter utförd sjukamp. Pargas IF-idrottaren bättrade på med en placering från förra året och slutade fyra i Kalevaspelen i Seinäjoki.

– Alla finska mångkampare är här tillsammans och det är jättebra sammanhållning. Det är dessutom extra roligt att vi blivit så många SFI-mångkampare här uppe, säger 22-åringen.

Bland de åtta främsta i Seinäjoki representerar fem SFI-föreningar. Förutom Otstavel var Esbo IF:s Jessica Rautelin trea och Borgå Akilles Amanda Liljendal sexa, strax före HIFK-duon Sanni Pajasmaa och Pinja Pikkupeura.

– Man känner alla (SFI:are) och tränar tillsammans på läger, så det är jätteroligt, säger Liljendal som för första gången i karriären överskred 5000 poäng (5096).

– Det är överlag alltid lika kul här, alla hejar på varandra och det är jättebra stämning och fullsatta läktare, fortsätter 19-åringen som presterade över förväntan.

Rautelin fortfarande hungrig

Rautelin åkte till Seinäjoki med de största förhandsförväntningarna av SFI-kamparna. Jutta Heikkinen tog ett överlägset guld med poängen 5747 och bakom henne knep tvillingsystern Hertta Heikkinen silver (5545).

Därefter kom Rautelin, 20, som efter en jobbig öppningsdag klev upp på prispallen med årsbästapoängen 5445. Hon tog FM-brons även för tre år sedan.

Jessica Rautelin hoppar längd, 2017.
Rautelin tog ett stort bronsskutt i längden. Jessica Rautelin hoppar längd, 2017. Bild: Beautiful Sports / All Over Press Jessica Rautelin

– Det var här jag skulle smälla till eftersom jag missade U23-EM. Men jag kan lugnt konstatera att det blev en av mina jobbigaste mångkamper hittills.

– Efter första dagen såg det ju inte så hemskt bra ut. Jag misslyckades i höjd, kula och på 200 meter, men lyckades vända på det och nu smakar det nog jättebra.

Hur lyckas man ta medalj fastän man misslyckas i tre av fyra grenar under öppningsdagen?

– Det handlar väl om att stiga upp med rätt fot nästa dag och hoppa sjukt bra i längd, skrattar Rautelin som inledde lördagen med fina 598 i längdhoppet.

– Det här är som Ida sa en av årets höjdpunkter och jag är såklart nöjd. Jag är supernöjd med den här dagen och det kompenserar nog för gårdagen. Men jag är fortfarande hungrig att visa vad jag har i mig.

Brons för Kantele och Saleva

På herrarnas 110 meter häck öppnade Viktor Kantele det individuella medaljkontot i senior-FM-sammanhang. Borgå Akilles 20-åring kom trea i finalen bakom Elmo Lakka och Ilari Manninen.

Viktor Kantele, PNG 2017.
Viktor Kantele vann FM-brons. Viktor Kantele, PNG 2017. Bild: Yle / Tomi Hänninen viktor kantele

I damernas häcklopp tog Lotta Harala sin första medalj – och det blev genast guld. Harala vann finalen på 100 meter häck närmast före Reetta Hurske och Viivi Avikainen.

Debutmedalj blev det också för Sjundeå IF:s Eero Saleva, 21, som korsade mållinjen som trea på 5000 meter. Guldet gick till Robin Ryynänen och silvret till Jarkko Järvenpää.

Kangas etta i spjut

De kvinnliga spjutkastarna lyckades inte prestera några nya VM-gränser. Jenni Kangas vann med resultatet 59,33, elva centimeter från hennes årsbästa, då en dryg meter mer hade behövts för att drömmen om London levt vidare.

Kangas seger var överlägsen. Oona Sormunen lade beslag på silvret med 55,68, medan Sanni Utriainen var trea med 54,99.

I herrarnas slägga fick guldet i David Söderbergs frånvaro till Henri Liipola, som fick sällskap av Aleksi Jaakkola och Tuomas Seppänen på podiet.

Tomas Wecksten tog hand om segern i stav, medan Tommi Holttinen tog silver och Aleksi Saarelainen brons.

Samtliga resultat från Kalevaspelen hittas här.