Hoppa till huvudinnehåll

Hittat hem som 28-åring – Tomas Söderlund ångrar sent teknikbyte

Tomas Söderlund, FM 2017.
Tomas Söderlund tog silver i Kalevaspelen. Tomas Söderlund, FM 2017. Bild: Lehtikuva Tomas Söderlund

Det blev FM-silver för IF Raseborgs kulstötare Tomas Söderlund i Kalevaspelen. Ett tredje i karriären – men det första med den nya rotationstekniken. Tränare Conny Karlsson satte punkt med en femte plats.

Söderlund, 28, lade om hela tekniken inför denna säsong och har lyckats över förväntan. I Kalevaspelen tog han silver bakom överlägsna Arttu Kangas med resultatet 17,97, men hade även en stöt på 18,51 som var knappt utanför sektorn.

– Silvret värmer nog väldigt mycket. Det är trevligt att ta tillbaka silverplatsen efter bronset i fjol, säger Söderlund som även har två Kalevaspelsguld på meritlistan (2011 och 2012).

Ångrar sent byte

Att mitt under karriären skifta teknik hör inte till vanligheterna. Söderlund medger att han förväntade sig mer problem trots att han tack vare sin diskusbakgrund hade viss koll på rotationen.

Han är fortfarande långt ifrån sitt personbästa 19,05 då säsongens bästa godkända stöt mätt 18,17 – men riktningen är den rätta.

– Visst var det en stor chansning, och om jag ska vara ärlig skulle 17-17,50 varit helt bra i år, så det har gått överraskande bra. Jag har framför allt varit överraskande jämn, nu fattas bara den där riktiga fullträffen.

Med facit i hand, ångrar du att du bytte teknik först nu?

– Som det känns nu ångrar jag mig, jo. Jag tänkte byta redan som 20-åring men då började det gå bra, jag har ändå stött över 19 meter med back, påminner Söderlund.

– Men visst har det här gett mig en nytändning och jag tycker igen om att stöta kula och njuter av att tävla – annat var det i fjol.

Conny Karlssons avsked

Söderlunds personliga tränare, VM-sjuan Conny Karlsson gjorde sina sista FM-tävlingar i Seinäjoki. 41-åringen slutade femma med årsbästat 17,02. (Läs mera om Karlssons nya utmaningar här!)

– Nog kommer han att bli saknad, säger Söderlund som inte längre får sällskap av sina tränare i FM-ringen.

– Han har alltid varit ett gott exempel. Som i dag trodde jag att han kanske var i 16,50-form, men så får han ändå till 17 meter. Han är en man sett upp till, för han är alltid bäst när det gäller.