Hoppa till huvudinnehåll

Läsarnas tips: Så här räddar vi planeten från plast

Person samlar upp plastsavfall i en sopsäck på skräpig strand.
Att i talkoanda plocka upp plastskräp på stränderna kan hjälpa att hålla haven rena. Person samlar upp plastsavfall i en sopsäck på skräpig strand. Bild: Mostphotos plastavfall,Nedskräpning,stränder

Ta skräpämbar till stranden, turista ekologiskt, använd menskopp - det är bara några av läsarnas tips för en mer ekologisk vardag.

Under den gångna veckans Projekt Plastskräp har Yle Nyheter samlat in läsarnas behändiga knep för att återanvända och minska på plastavfallet vi producerar. Läs dem här:

Använd en schampotvål. Gör egna hårinpackningar och skölj håret med äppelcidervinäger. Hur bra som helst! Färga håret med henna (eller annan färgrik växt). Peela dig med kaffesump och socker och smörj in dig med kokosolja.― Cessan

Och självklart använder man ju menskopp! :D
– Cessan

Angående plastfolie så lägger jag t.ex. en tallrik över en skål med rester och använder återanvändbara plastaskar till frysen. Ja, och om jag mot förmodan någon gång glömmer tygpåsen tar jag en papperskasse.
– plastpåsar

Byta ut plast tandborstarna till bambu (ekotandborste gjort av bambu) och plastdiskborsten till en eko i trä eller bambu. Köpa kläder som är gjorda av ekologiskt bomull. Byta ut all kosmetika, schampo produkter, krämer osv. som innehåller mikroplaster.
– Ida

Kaffe i en kaffefilter på ett mörkt bord.
Kaffesump fungerar bra som "body scrub", tipsar en läsare. Kaffe i en kaffefilter på ett mörkt bord. Bild: Mostphotos kaffe

Biosoporna slänger jag i påsar jag själv vikt av gamla tidningar. Funkar ypperligt!
– Ann-Catrin Granroth

Vi som röker är ju som känt bland de värsta miljöförstörarna. Ha alltid med dig en liten glasburk i väskan, bilen, cykelkorgen. Dit sätter man fimparna och inte i naturen! Super även på stranden.― Tobakin

Välj produkter som inte är inplastade, odla själv om möjligheten finns, gör egna produkter, minimera konsumtionen eller satsa på hållbarare saker i metall, naturvänligt tyg eller trä, våga vara naturlig och använd mindre produkter, skippa sugrören och uppmana restauranger och barer att inte ge ut sugrör.

En sak som man faktiskt inte kanske tänker på att inte åka på så mycket resor. Turista på ställen där du vet att återvinning och ordentlig sophantering finns.

Sedan hoppas jag att producenterna börjar krävas på mer produkter utan plast. Och försök ha kläder som inte är gjorda av plast, eller tvätta åtminstone dem mer sällan.
– Studerande

Finnairs Airbus just före landning på Helsingfors-Vanda flygplats (arkivbild)
Ställ ekologiska krav på ställen du reser till, råder signaturen Plastkassar. Finnairs Airbus just före landning på Helsingfors-Vanda flygplats (arkivbild) Bild: Alexander Granholm oh-lvd

Jag brukar ha med ett ämbare till stranden. I det kan man sedan samla alla plastförpackningar och annat så som till exempel matrester, rosk och sitt bajs.
– Miini

Då jag åker och handlar brukar jag ta med kundvagnen till bilen och lasta det jag handlat i kylväskor. Och när jag kommer hem så bär jag in sakerna jag köpt i kylväskorna och sedan när jag har tömt dem för jag dem tillbaka till bilen. Obs. alla kylväskor har inte frysklabbar för allt behöver inte ha kallt.
– spara

De som reser på semester till Asien kan ju sluta göra det, och/eller börja ifrågasätta varför man där kan slänga soporna till sjöss. Ställ krav på de ställen ni åker till.― Plastkassar

Eftersom vi har bra vatten i våra kranar här så är det ju onödigt att så mycket vatten i plastflaskor köps och tillverkas.

Det bästa tipset är väl att börja säga sin åsikt till affärer och tillverkare, att de ska minska på plastanvändandet osv. Att ge konkreta exempel på vad man ogillar.
– Plastkassar

Jag försöker alltid använda egna kassar istället för butikens plastkassar då jag handlar mat.
– Annika

Vi kan alla uppfostra barn och unga till att tänka förnuftigt i plast- och skräpfrågan. Det är ändå de unga som är framtiden här! Vi måste få den nya generationen med på tåget, de om några kan påverka!― Mållan

Kryddor finns att köpas i lösvikt i flera saluhallar och också ost och kött och fisk kan man nog få utan plast där om man har med t.ex. egen glasburk.
– En zero waste-inspirerad

Vi har egen påse med i butiken, både för uppköpen och frukten. Eventuellt väljer vi biopåse/papperskass. Hushållsplasten för vi till insamlingen tillsammans med kartong, returpapper, glas, metall och mjölkburkar. Vi äter mindre och mindre processerad mat så att avfallsmängden blir mindre.

Även i klädesväg väljer vi helst naturmaterial. Kosmetika, shampoo och tvål har vi valt som ekologiska produkter i åratal och även disk- och tvättmedel försöker vi använda så ekologiska märken som möjligt. Bl.a. tvättboll med keramiska stenar då tvätten inte är grovt smutsig.
– Ingrid

Kryddmarknad i Pakistan
Tips: kryddor finns att köpas i lösvikt i flera saluhallar. Kryddmarknad i Pakistan Bild: EPA/REHAN KHAN kryddbutik

För många år sedan började jag köpa glas istället för plast. Syltburkar, saftflaskor och dessa arma förvaringsburkar som nästan alla har i mängder är något man enkelt kan köpa i glas ist för plast. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Även vi här i Finland kan göra skillnad om vi hjälps åt :)
– Miss X

Läs mera:

Allt mer plastskräp i havet - så här stort är problemet

År 2050 kan det finnas mer plast än fisk i haven. Redan nu handlar det om enorma mängder plast - både stora och mycket små bitar. Här har vi samlat information om temat.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes