Hoppa till huvudinnehåll

Lejonkaptenen fick sitt rookiekontrakt – Välimäki vill till NHL så snabbt som möjligt

Juuso Välimäki tillsammans med klubbledningen under draften
Juuso Välimäki skrev på för Calgary Flames. Juuso Välimäki tillsammans med klubbledningen under draften Bild: Daniel Bartel/Icon Sportswire ishockey,NHL,NHL Entry Draft,Juuso Välimäki,sport

U18-guldlejonens kapten Juuso Välimäki har skrivit på ett treårigt rookiekontrakt med NHL-klubben Calgary Flames. Backen valdes som andra finländare, totalt som sextonde spelare i årets NHL-draft.

Calgary Flames meddelar om kontraktet på sin hemsida. Kontraktet är ett kollektivavtalsenligt rookiekontrakt, närmare sagt ett treårigt tvåvägskontrakt.

Välimäki har spelat de senaste säsongerna i den västkanadensiska juniorserien WHL och Tri-City Americans. Under den senaste säsongen stod han för 19 mål och 42 assist på 60 matcher.

Backen har imponerat på lokala reportrar under Calgarys träningsläger tidigare i juli, men det står ännu oklart om nykomlingen får chansen att debutera i toppligan direkt. Rookiekontraktet möjliggör ändå nio matcher i toppligan före Calgary måste bestämma sig var spelaren hör hemma.

Hoppa över Twitterpostning

Spelaren själv sade redan tidigare till Yle att han vill till NHL så snabbt som möjligt – men det betyder inte nödvändigtvis att han förväntar sig en plats i truppen redan i höst.

– Målet är att pröva på mina vingar på den högsta möjliga nivån. Om det inte händer nu så senast om ett år, sade Välimäki till Yle efter att han blivit draftad.

Välimäki var en av totalt sex finländare som valdes i den första rundan av årets NHL-draft. Backen var kapten för U18-landslaget som knep VM-guld år 2016.

Läs också