Hoppa till huvudinnehåll

Linda Sandblom kan tacka nej till VM – vill se rejält årsbästa i Kalevaspelen

Linda Sandblom, Paavo Nurmi Games 2017.
Linda Sandblom får det inte att stämma. Linda Sandblom, Paavo Nurmi Games 2017. Bild: All Over Press Linda Sandblom,Paavo Nurmi Games,höjdhopp

En VM-plats ser sannolik ut – men Linda Sandblom kanske låter bli att åka till London. Hangö IK-höjdhopparen vet fortfarande inte var skon klämmer.

En supersäsong förra sommaren med OS, EM och finländskt rekord följdes upp av en vinter med inomhus-EM och finländskt rekord.

Men sommaren 2017 har varit en enda lång pina för Linda Sandblom.

Hon har tävlat flitigt men endast nått 184 som bäst – nio centimeter sämre än fjolårets rekord. Efter lag-EM saknade hon kraft i det sista steget, men någon omfattande förklaring till kräftången har hon inte.

– Jadu, jag har inget exakt svar. Det är lite tekniska grejer, men det förklarar inte varför resultatnivån är sådär låg, konstaterar Sandblom till Yle Sporten efter FM-kvalet i Seinäjoki.

Guldet först, resultatet sen

Hon klarade 170 i det första försöket, vilket räckte för morgondagens final. Där är just nu det enda målet att försvara förra årets titel.

– Jag tänker först och främst på att vinna tävlingen, sen ser vi vad resultatet blir. Förberedelserna har gått riktigt bra, inte är det nåt extra på det sättet, men vi ser sen.

Kan skippa VM

Sandblom är för tillfället på väg till VM via ranking. Tillräckligt många damer kommer inte att klara kvalgränsen 194 och Sandbloms 191 från i vintras räcker troligen för en Londonbiljett.

Men det kan hända att hon inte åker.

– Nog måste jag förbättra mitt årsbästa med några centimeter för att jag ens ska fundera på att fara dit.

Så det finns en chans att du tackar nej till VM?

– Det finns det, men man vet ju aldrig. Det ser man sen.

Alla resultat från Kalevaspelen här!