Hoppa till huvudinnehåll

Pitkämäki och Helander väntar sig flera karlar över 80 meter – Wirkkala tror på VM-gräns

Oliver Helander, FM 2017.
Tero Pitkämäki tror Oliver Helander når 80 meter i finalen. Oliver Helander, FM 2017. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press Oliver Helander

FM-kvalet gav hopp om sommarens klart bästa inhemska spjuttävling i Kalevaspelens final. Tero Pitkämäki tror på 85 meter, Teemu Wirkkala på 83 och Oliver Helander på rekord.

Tero Pitkämäki fick för första gången kasta i en FM-tävling på hemmaplan, när Kalevaspelens kval avgjordes i Seinäjoki på lördagsförmiddagen.

Världsfyran tog inte i desto mer och den första spjutbågen landade på 78,50, två och en halv meter över kvalgränsen. Trots en viss spänning.

– Jag var faktiskt rejält nervös redan här i kvalet, det brukar inte hända i FM. Det är annorlunda att kasta framför hemmapubliken – det kändes nästan som OS!

Tror på blåvitt VM-sällskap

Pitkämäki trivdes väl på den bekanta arenans förnyade, snabba bana. Om man kommer ihåg att ha tålamod i ansatslöpningen och vädret – som i kvalet – är soligt med passlig medvind, kan det bli fina resultat i finalen.

– Allt känns riktigt bra och jag väntar mig nog kast över 85 meter i morgon. Det såg bra ut också för flera andra, de tycks ha toppat formen till FM. Som det ser ut just nu tror jag nog att jag får sällskap till London.

Pitkämäki är för tillfället enda finländska spjutkastare på väg till VM. Kvalgränsen ligger på 83 meter, men även ett kast över 82 meter kan räcka via rankingplacering.

Wirkkala: Siktar på 83 meter

Den mångfaldiga mästerskapskastaren Teemu Wirkkala, som var bäst i kvalet med årsbästat 79,68, vill ändå inte lämna det till rankingen.

– Jag siktar på kvalgränsen och den borde komma om kastet lyckas. Jag litar hårt på att det går vägen. Underlaget är jättebra, förhållandena likaså – det finns inget att klaga på, säger Wirkkala som brottats med ryggproblem.

– Kvalkastet var helt normalt, det finns mycket mer kraft att lägga bakom. Det är sen en annan femma om tekniken hålls ihop.

Helander vill kasta rekord

Förutom Pitkämäki har tillsvidare endast Oliver Helander i sommar nått över 80 meter (80,04). IF Raseborg-kastaren slängde iväg spjutet till 76,97 och kirrade enkelt finalplatsen.

– Ett avslappnat, bra kast. Bättre också med tanke på problemen med armbågen att det gick i första, så man inte behöver riva i alltför mycket i kvalet.

Helander har lämnat besvikelsen i U23-EM i Bydgoszcz förra veckan bakom sig och är nu laddad inför sin första Kalevaspelsfinal.

– Jag skulle gärna förbättra mitt rekord i finalen, säger Karissonen. Det kan vara att det behövs 80 meter för att ta medalj, men det ska vara fullt möjligt om förhållandena är bra.

Pitkämäki: Etelätalo och Helander över 80

Pitkämäki lyfter förutom Wirkkala och Helander fram Lassi Etelätalo som en stark medaljkandidat. Skadedrabbade Etelätalo var kvalfyra med 74,55 men har ett rekord på 84,98 från några år tillbaka.

– Jag väntar mig att åtminstone Etelätalo kastar över 80 meter och säkert också Helander om vindarna är gynnsamma. Jag tippar på tre män över 80 meter, säger Pitkämäki.

Finalen går av stapeln på söndag med start klockan 16.55.
Alla resultat från Kalevaspelen här!