Hoppa till huvudinnehåll

Quiz: Visa hur väl du känner till Helsingfors stadsdelar - visst är du bäst på stan?

Swedish Theatre / Ruotsalainen teatteri I.K. Inha 1908
Vet du i vilken stadsdel Svenska Teatern ligger? Swedish Theatre / Ruotsalainen teatteri I.K. Inha 1908 Bild: I.K. Inha/Finlands fotografiska museum i.k. inha

Helsingfors är indelat i olika områden på två sätt, i stadsdelar och distrikt. Distrikten är bra att ha ur en administrativ synvinkel, men det är stadsdelarna som folk minns. Visst låter det naturligare att säga att man bor i Berghäll än att säga att man bor i det mellersta stordistriktet?

Men känner du till stadsdelarna? Vi bjuder på stadsdelsquiz- nu kan du äntligen visa vad du kan!

1. Hur många stadsdelar finns det i Helsingfors?

2. Vilken är den till ytan minsta stadsdelen?

3. Hur många stadsdelar sträcker sig in över Tölöviken?

4. Nu vet du vilken som är den minsta stadsdelen, vilken är den till ytan största stadsdelen?

5. Många helsingforsare har under åren fötts på Barnmorskeinstitutets sjukhus som ska stängas i år. Vilken stadsdel ligger sjukhuset i?

6. Kollektivtrafiken är i många fall det smidigaste sättet att röra sig inom Helsingfors. Vilken av de här stadsdelarna har ingen järnvägsstation?

7. Vilken stadsdel sträcker sig längst norrut?

8. Om du skulle bo på Bulevarden 40, vilken stadsdel skulle du då bo i?

9. Var går gränsen mellan Främre Tölö och Bortre Tölö?

10. Guggenheimmuseets vara eller inte vara blev en långkörare- men i vilken stadsdel skulle museet ha byggts om det ersatt magasinterminalen i Södra hamnen?

11. Snabbare än ett Guggis-beslut gick det att få ett svenskspråkigt namn för det nya centrumbiblioteket. Men i vilken stadsdel byggs Ode?

12. Semesterns största snackis som fick det att skvalpa till i ankdammen- det var nog när Stockmann meddelade att Delikatessen säljs till S-gruppen. Men i vilken stadsdel ligger varuhusbyggnaden som är ritad av Sigurd Frosterus?