Hoppa till huvudinnehåll

Tom Nylund mötte en isbjörn - "Den leker med sitt byte"

Tom Nylund på Grönland
Tom Nylund stod öga mot nos med en isbjörn. Tom Nylund på Grönland Bild: Five Corners Production glaciäräventyret

Plötsligt dök en isbjörn upp ur vattnet och den var trött, arg och hungrig. Tom hann tänka att de måste skjuta den för att inte själv bli dödade. Det här är storyn om då Tom Nylund stod öga mot öga med en isbjörn på Grönland.

Tom Nylund är inget utelivsproffs, men han har varit på fler äventyr än de flesta. Han har inte gått någon skola och lärt sig uteliv den vägen utan han är självlärd.

– Och är man självlärd och lär sig efter hand så händer det saker, säger Tom.

Som den gången då han besökte Grönland för en paddlingstur år 2013. Tom och hans kompis Mikko skulle paddla runt en större ö i de östra delarna av Grönland, en tur som skulle ta nio dagar.

Eftersom det vanligtvis finns isbjörnar i området var de lite oroliga inför paddlingen. Men personer som de pratat med inför resan som kände till området sade alla att det inte är isbjörnssäsong och det är inte heller optimal terräng för isbjörnar.

– Men vi valde ändå att hyra ett valgevär, och ett valgevär ser lite ut som ett älggevär men kalibern är så pass stor att kulan är lika stor som ett pekfinger.

Isberg utanför Ilulissat på Grönland.
Grönland är rätt vitt. Isberg utanför Ilulissat på Grönland. Bild: EPA / BENT PETERSEN ilulissat

Den här lilla bössan smörjde Tom och Mikko in med solkräm eftersom låset hade rostat. De pratade också mycket med varandra om den moraliska biten och kom överens om att de i extrema situationer är beredda att skjuta ett anfallande djur.

Själva paddlingen gick ändå väldigt lugnt till. Nästan inga djur syntes till vid den karga men vackra grönländska kusten.

Kasta sten på isbjörn

Den sista kvällen paddlade Tom och Mikko tillbaka in i fjorden som de startat vid i närheten av byn Tassilaq. De sökte upp ett bra lägerställe för den sista natten innan hemfärd.

Då de kom in i viken märkte de att väldigt många båtar hade samlats kring ett isflak, inte större än en enrumslägenhet. På ena sidan av isflaket stod några lokala ortsbor och på den andra sidan stod en livs levande isbjörn.

Två isbjörnar i Alaska
En isbjörn vill man inte kasta sten på. Två isbjörnar i Alaska Bild: EPA/GREENPEACE HO isbjörn,smälta

– Några killar hade kommit på den dumma idén att gå upp på isflaket och kasta sten på isbjörnen. Det var lite som att man väntade på att darwinismen skulle hända, säger Tom.

Efter att ha tagit några bilder på isbjörnen paddlade Tom och Mikko i land och slog läger vid en klippa. Medan de åt och drack sin sista proviant iakttog de noggrant isbjörnen med en kikare.

Nästan skjuten av dansk polis

Mot kvällen då Tom precis börjat steka plättar märkte han att polisen hade kommit till isflaket för att jaga bort isbjörnen. De ville hindra den från att ta sig in mot byn Tassilaq, som alltså låg i närheten. Efter en stunds tutande med polisbåten såg Tom och Mikko att isbjörnen hoppade i vattnet.

– Sedan såg vi att polisen tog fram en pistol för att skjuta varningsskott så att björnen inte skulle simma mot byn. Och man skjuter ju inte varningsskott i vattnet utan han siktade istället pistolen rakt mot klipporna och vårt läger!

Bild tagen av Greenpeace på issmältningen vid glaciären Helheim i sydöstra Grönland i september 2009
Bild tagen av Greenpeace på issmältningen vid glaciären Helheim i sydöstra Grönland i september 2009 Bild: EPA/NICK COBBING issmältning

Snart började de höra hur kulorna började vina rakt ovanför deras huvud för att sedan träffa bergväggen bakom dem.

– Vi måste då snabbt göra det klart för polisen att vi är här så att han inte fortsätter att skjuta. Då han laddade om för andra gången hoppade vi upp och började ropa att ”hejsan vi är här!”, säger Tom.

Efter att de stått och ropat en stund började en person från en annan båt skrika till Tom och Mikko på inuitspråk.

– Jag förstod ingenting så jag ropade tillbaka ”I don’t speak inuit man”.

Sedan ropade de på danska och Tom svarade.

– I don’t speak Lego, man.

De omkringliggande båtarnas chaufförer började bli allt mer hysteriska och Tom förstod inte alls varför. Men då han såg vad som kom upp ur vattnet förstod han.

Då bestämde vi oss för att vi måste skjuta björnen.― Tom Nylund

– Isbjörnen hade under tiden vi ropat klättrat upp för klippan där vi hade vårt läger. De hade alltså drivit björnen rakt in i vårt läger.

Tjugo meter från en isbjörn

En våt, trött, arg och hungrig björn hade hittat deras läger. Deras nystekta plättar låg fint uppradade. De hade god choklad som doftade gott. Och så de själva förstås.

– Då bestämde vi oss för att vi måste skjuta björnen.

Björnen stod då tjugo meter från Tom och Mikko. Tom berättar att de hade full fokus på björnen och följde med hur den rörde sig närmare dem.

– Tjugo meter är ingenting för en isbjörn, eftersom den är väldigt snabb. Ett slag kan döda dig och efter det börjar björnen leka med sitt byte, och efter den leken är det inte mycket kvar av dig.

Att skjuta eller inte skjuta

Nu stod Tom och Mikko inför ett val. Antingen så skjuter de björnen och blir döva på kuppen, eftersom de inte hade hörselskydd och ett valgevär är inte direkt ett tyst vapen, eller så väntar de på att polisbåten kommer och räddar dem med risk för att isbjörnen attackerar dem innan båten är framme.

De valde alternativ nummer två.

Sakta men säkert kom polisbåten närmare klippan och stridsparvis backade Tom och Mikko mot en skreva i klippan där båten väntade. En av dem tittade hela tiden på isbjörnen medan den andra backade. Och så kunde de ta sig ner till båten där en lite skamsen polisman bad om ursäkt för att han skjutit på dem.

Efter mötet med isbjörnen bytte Tom och Mikko lägerplats och de klarade sig oskadda den gången.

Lyssna på X3M Fokus

Lyssna på fler av Toms historier i podden “X3M Fokus - I knipa” som hittas här, eller på iTunes och Spotify. Han berättar bland annat om varför han väljer att bege sig ut på farliga äventyr trots att flera av hans bekanta har dött på liknande äventyr.

I podden får du också höra My Tengströms historia om hur hon nästan dödade sin kompis med en epipen och Malin Valtonen funderar på hur hjärnan fungerar i krissituationer.

Tom Nylund är också programledare för tv-serien Kallt och vått som hittas på Arenan.

Mer från programmet

Nyligen publicerat - X3M