Hoppa till huvudinnehåll

De massiva protesterna fortsätter i Polen

Demonstranter samlas vid toget i Wrocałw, polen, den 22 juli 2017.
Demonstranter samlas vid toget i Wrocałw, polen, den 22 juli 2017. Demonstranter samlas vid toget i Wrocałw, polen, den 22 juli 2017. Bild: EPA/MACIEJ KULCZYNSKI Polen,demonstrationer,Lag och rättvisa,Wrocław

De massiva protesterna fortsatte i Polen under lördagskvällen. Demonstranterna kräver att president Andrzej Duda förkastar det lagförslag som godkändes av senaten på lördagen.

Lagförslaget innebär att alla nuvarande domare i Högsta domstolen - utom de som handplockas av justitieministern - ska tvingas i pension och sedan får justitieministern rätt att utse nya HD-domare.

För att lagförslaget ska godkännas krävs att president Duda skriver under det.

Tiotusentals människor har ordnat lugna demonstrationer runt om i Polen under hela veckan.

Vid en manifestation i Gdansk talade demokratikämpen och förre presidenten Lech Wałęsa.

Han uppmanade polackerna att försvara det system med maktfördelning som hans fackföreningsrörelse Solidaritet lyckades uppnå, då det kommunistiska styret i Polen avskaffades i slutet av 1980-talet.

Demonstranter i Poznan på lördag kväll. 21.7.2017
Demonstranter i Poznan den 21.7.2017. Demonstranter i Poznan på lördag kväll. 21.7.2017 Bild: EPA/Jakub Kaczmarczyk demonstrationer,Polen

Europeiska kommissionen hotar med sanktioner

En del demonstranter har omringat Jarosław Kaczyńskis hem och beskyllt honom för diktatoriska fasoner. Kaczyński leder regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Duda ser en del motsättningar i lagförslaget, uppger en företrädare för presidenten. Företrädaren sade ändå inte på lördagen om Duda kommer att godkänna lagförslaget eller inte.

Duda har 21 dagar på sig att underteckna lagförslaget. Europeiska kommissionen har hotat Polen med sanktioner eftersom lagförslaget enligt kommissionen äventyrar oberoendet av det Polska rättsväsendet. Bland annat har artikel 7 diskuterats, vilket skulle innebära att Polen blir av med sin rösträtt i EU-möten.

Att använda artikel 7 mot Polen kan däremot bli svårt eftersom Ungern ha lovat att stöda Polen. Varje följd som kommissionen vidtar kräver att alla 27 EU-länder samtycker.