Hoppa till huvudinnehåll

Nytt rekordkast av Helander – knep FM-silver bakom Pitkämäki: "Nu får vi försöka ta guld nästa år"

Bara Tero Pitkämäki och Oliver Helander kastade över 80 meter i herrarnas spjutfinal. För Helander var FM-medaljen hans första på seniornivå.

Helander kastade ungefär 81 meter genast i sitt första kast men han lyckades inte riktigt hålla sig bakom linjen så kastet bokfördes som övertramp.

Det andra kastet mätte bara 74,41 men i den tredje omgången blev det igen en lång båge. Med 80,04 gick han upp på andra plats i tävlingen och tangerade sitt personbästa som han kastade för tre veckor sedan.

Säsongens bästa tävling

Helander var belåten efter tävlingen även om det första kastet inte gav ett resultat.

– Det var nog den bästa tävlingen hittills, jag är riktigt nöjd. Lite harmar det ju att det första var övertramp, men sånt händer.

– Längden var bra i det tredje, men inte kändes det som något extra, extra bra kast. Jag tror att det skulle ha farit ännu längre idag om jag hade lyckats riktigt ordentligt. Men nog är jag helt nöjd med det här också.

"Guld nästa år"

FM-medaljen var Helanders första i Kalevaspelen. Han riktade ändå omedelbart blicken till nästa års tävling.

– Nog smakar det bra. Kiva att ta medalj. Nu får vi försöka ta guld nästa år.

Då Antti Ruuskanen och Ari Mannio är skadade finns det gott om plats i det finländska VM-laget. För att Helander skulle hoppa med på planet till London skulle det ändå ha krävts ett lite längre kast, VM-gränsen är 83,00.

– Jag har inte funderat på VM-gränsen nästan alls. Idag skulle det ju såklart ha funnits en möjlighet att kasta så långt, men inte är det något som stör mig.

Pitkämäki fixade guldet

Tero Pitkämäki vann redan sitt åttonde FM-guld men imponerade inte. 82,80 i den fjärde omgången räckte till seger idag. Pitkämäkis serie var 79,63 / 82,32 / 79,76 / 82,80 / 81,67 / X.

Lassi Etelätalo knep brons Lassi Etelätalo med 77,69.

Pitkämäki är den enda spjutkastaren som Finland skickar till VM.

Resultat

1) Tero Pitkämäki 82,80
2) Oliver Helander 80,04
3) Lassi Etelätalo 77,69

4) Sami Peltomäki 76,38
5) Sampo Lehtola 75,53
6) Harri Haatainen 73,96

Läs också