Hoppa till huvudinnehåll

Pohjalainen: Kortare kö till tandvård i Vasa, staden undviker böter

Laserborr.
Arkivbild. Laserborr. Bild: Anne Mattsson tandläkarvård

Vasa stad har lyckats förkorta väntetiden till kommunal tandvård. Staden ser ut att nätt och jämnt kunna undkomma de böter som Regionförvaltningsverket hotat med.

Det var i februari som Regionförvaltningsverket informerade Vasa om att böter på 250 000 euro väntar staden ifall man inte lyckas förkorta köerna till tandvården.

Tillförordnade övertandläkaren Annika Nummela-Mänty uppger för söndagens Pohjalainen att det ser ut som om man lyckas korta i köerna tillräckligt för att slippa betala.

- Om en månad ska vi lämna in vår rapport till Regionförvaltningsverket, sedan fattar de sitt beslut, säger Nummela-Mänty.

Spänt läge

Situationen är dock allt annat än enkel - trots hårt arbete befinner man sig bara strax under den gräns på sex månaders väntetid som lagen om vårdgaranti fastställer. En plötslig rusning till den kommunala tandvården kan hastigt ändra läget.

Som längst har patienter i Vasa tvingats köa till icke akut tandvård i åtta månader. Då stod närmare tretusen patienter i kö. Sådant var läget i början av året då Regionförvaltningsverket tvingades hota staden med vite.

- Vi har verkligen jobbat stenhårt för att nå hit, säger Nummela-Mänty.

För att korta i köerna har man jobbat på bred front. Rutiner har lagts om och arbetet effektiverats samtidigt som man använt sig av köptjänster för att de egna tandläkarna ska kunna arbeta så mycket som möjligt med att träffa patienter.

Under en genomsnittlig dag hör ett trettiotal patienter av sig till tandvården för att reservera en tid för kontroll.

– I första hand tar vi ändå hand om dem som köat längst, nya kunder går sällan före. Då vi lyckats beta av kön får vi se om systemet med köptjänster fortsätter eller inte.

Läs också