Hoppa till huvudinnehåll

Två döda vid Israels ambassad i Jordanien

Polis utanför Israels ambassad i Amman.
Polis utanför Israels ambassad i Amman. Polis utanför Israels ambassad i Amman. Bild: AFP / Lehtikuva Israel,Jordanien,poliser,Amman

Två jordanier dödades och en israel skadades på Israels ambassad i huvudstaden Amman i Jordanien på söndag kväll, uppger en säkerhetskälla.

Den skadade israeliska medborgarens tillstånd ska vara kritiskt. Jordanierna ska ha skjutits till döds.

Säkerhetsstyrkor har spärrat av området kring ambassaden som ligger i en välbärgad del av staden.

Israeliska myndigheter har inte kommenterat händelsen som inträffade samtidigt som spänningarna mellan den muslimska världen och Israel ökat.

På fredagen protesterade tusentals jordanier i Amman mot Israel efter att landet installerat metalldetektorer vid ingången till det heliga men omstridda Tempelberget i Jerusalem. Två poliser dödades vid platsen för en dryg vecka sedan.

Israeliska säkerhetsstyrkor.
Israeliska säkerhetsstyrkor. Israeliska säkerhetsstyrkor. Bild: AFP / Lehtikuva Israels försvarsmakt,palestinier,väpnade konflikter,Israel,Palestina

Enligt palestinierna försöker Israel stärka sin kontroll på det heliga området. Jordanska myndigheter har krävt att metalldetektorerna ska tas bort. Många av Jordaniens sju miljoner invånare har palestinska rötter.

Israel har sagt sig vara redo att byta ut de avskydda metalldetektorerna på Tempelberget mot något annat säkerhetssystem och har uppmanat den muslimska världen att föreslå alternativ.

Under helgen har övervakningskameror satts upp vid ingångarna till berget.

Arabförbundet varnar Israel

I Jerusalem har flera våldsamma sammandrabbningar inträffat de senaste dagarna. Åtta människor, både palestinier och israeler, har dött.

Tempelberget är heligt för både judar och muslimer. Bland annat al-Aqsamoskén och Klippmoskén ligger på berget.

Administrationen av Tempelberget sköts av Jordanien via Jerusalems islamska myndighet Waqf. Säkerhetsarrangemangen sköts av Israel.

Arabförbundet har varnat Israel för att, som man säger, leka med elden.

Källor: AFP, Reuters, Yle

Artikeln uppdaterades 24.7 med att det handlar om två döda inte längre bara en.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes