Hoppa till huvudinnehåll

Almarna vid Borgå å vandaliserades

På bilden synns två almar som brutits av på mitten. I bakgrunden gräs samt båtar på Borgå å.
Skadegörelsen skedde under natten mellan söndag och måndag. Träden måste antagligen grävas upp. På bilden synns två almar som brutits av på mitten. I bakgrunden gräs samt båtar på Borgå å. Bild: Yle/ Mira Bäck Borgå,Borgå å,vandalism,skadegörelse,alm

Almarna vid åstranden i Borgå, i början av Strandgatan, vandaliserades på natten mellan söndagen och måndagen.

- Av 18 planterade almar har 17 blivit avsågade på cirka 2-2,5 meters höjd. Sedan har topparna blivit nedbrutna, säger Martin Wikström som är parkarbetsledare på Borgå stad.

Saken har polisanmälts.

- I morse, vid åttatiden, fick jag veta vad som hänt och kontaktade polisen. Det här är min första dag på jobb efter semestern. Det känns inte alls trevligt att unga friska träd blir förstörda.

Avbrutna almar på båda sidorna om grusgång. Framme och till höger höghus
Förstörelse vid åstranden. Avbrutna almar på båda sidorna om grusgång. Framme och till höger höghus Bild: Yle/ Mira Bäck Borgå,Borgå å,alm

Wikström vet inte vad som kan ha orsakat skadegörelsen.

- Men jag har hört rykten om att somliga som bor i närheten inte varit nöjda med träden eftersom de stör utsikten mot ån.

Helt förstörda

Träden måste antagligen grävas upp och bytas ut.

- De går inte att rädda. Almen är ett sådant träd att då toppen är avsågad så är hela trädet förstört.

Wikström vet ännu inte när almarna tas bort eller vad de ersätts med.

- Den ansvariga trädgårdsmästaren kommer tillbaka från semestern på tisdagen. Hon bestämmer vad som görs till nästa. Polisen har dessutom varit på stället och fotograferat idag, så träden har fått stå kvar också av den orsaken.

I mitten av bilden ett träd som brutits av på mitten. I bakgrunden blommro och båtar på ån.
Träden har sågats av på mitten och topparna brutits ner. I mitten av bilden ett träd som brutits av på mitten. I bakgrunden blommro och båtar på ån. Bild: Yle/ Mira Bäck Borgå,Borgå å,vandalism,alm

Träden planterades för fyra år sedan.

- Almarna planterades som ganska stora plantor, de var då drygt två meter höga. Före det hade de redan vuxit många år i en plantskola, så de var på det viset ganska värdefulla träd.