Hoppa till huvudinnehåll

Armadan drar vidare - Klaipėda står redo

En stor mängd fartyg ligger förtöjda på båda sidor av Aura å under Tall Ships Races i Åbo 2017.
En stor mängd fartyg ligger förtöjda på båda sidor av Aura å under Tall Ships Races i Åbo 2017. Bild: Yle/Linus Hoffman The Tall Ships' Races,regattor,segelfartyg,Åbo,Aura å,händelser,evenemangsturism

På måndag klockan 14 startar de stora segelfartygen i Tall Ships Races från Utö på den andra etappen i seglingstävlingen. De seglar mer än 500 sjömil från Åbo till Klaipėda i Litauen.

Segelfartygsevenemanget samlade i Åbo drygt 500 000 besökare, vilket gjorde det till ett av de största publikevenemangen under hela Finlands 100-årsjubileum. I Klaipėda väntar man ändå dubbelt så många besökare under de fyra dagarna, 29 juli - 1 augusti.

– Tall Ships Races ordnas samtidigt som den årliga Havsfestivalen, som är det största årliga evenemanget i Litauen. Det har ända sedan 1934 firats under det sista veckoslutet i juli, så det blir en stor fest i staden. Vi väntar över en miljon besökare, berättar Šarūnas Rutkauskas, som är verkställande direktör för Klaipėda Tours.

Det är fjärde gången Klaipėda tar emot segelfartygen i Tall Ships Races. Både 2009 och 2011 hade man samarbete med Åbo, som också var värd då. Och Rutkauskas poängterar att det är ett samarbete.

– Vi tävlar inte med varandra om vem som får flest eller de största fartygen, förklarar Rutkauskas. Istället önskar vi att alla som seglar skulle ha möjlighet att uppleva så mycket som möjligt av Östersjön, särskilt för de fartyg som kommer längre ifrån.

Samarbete för att få exotiska fartyg

Redan i ansökningsskedet bestämde sig de fem hamnarna i årets Tall Ships Races; Halmstad, Kotka, Åbo, Klaipėda och Szczecin, att satsa på att få exotiska fartyg till evenemanget.

– Den mexikanska flottans Cuauhtémoc besökte Åbo 2003, men sedan dess har vi inte lyckats få fartyg som kommer längre än från Östersjön och Svarta havet. Den här gången inledde vi förhandlingarna med fartygens kaptener och operatörer samt olika länders ambassader redan från början, berättar Kimmo Hyyppä, som är Tall Ships Races projektchef i Åbo.

Hamnarna och Sail Train International, som står bakom Tall Ships Races, jobbade tillsammans i två år. De lobbade, bjöd in ambassadörer, och träffade representanter för fartygen flera gånger.

- Ett av våra trumfkort var att de kunde delta i firandet av Finlands 100-årsjubileum, säger en nöjd Hyyppä.

Och det lyckades bra. I år deltar kring 100 fartyg från 20 länder, bland annat den brasilianska flottans fullriggade Cisne Branco och den omanska flottans fullriggade Shabab Oman II. Båda fick stor uppmärksamhet i Åbo, och de är mycket väntade i Klaipėda med.

– Det Kuriska näset, det 100 kilometer långa sandrevet Neringa, är en sak som lockar fartyg och turister. Det litauiska havsmuseet med sina akvarier är renoverat och nyöppnat, och dessutom är Klaipėda Litauens kulturhuvudstad i år. Vi hoppas på många besökare, säger Rutkauskas ivrigt, men skrattar sedan till, för städerna tävlar ju inte med varandra om besökare.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland