Hoppa till huvudinnehåll

Den inhemska honungen är slut - men ännu har inte priset höjts

Bin.
Bin. Bild: YLE/Maja Ottelin bisamhälle

Det kalla vädret ställer till det för honungsskörden, som inte varit bra på flera år. Fjolårets skörd tog slut för tidigt och det är bara enstaka producenter som har kvar honung i sina lager. Ännu kan det bli god skörd, men det krävs åtminstone fem dagars värme och sol.

I Övermalax i Österbotten har biodlaren Christian Storm just fått ett parti drottningar på posten. Han sysslar med småskalig biodling och har lite över 40 samhällen just nu.

På grund av förra årets svala sommar dog lite fler bin över vintern och ännu har de vindstilla soliga dagarna lyst med sin frånvaro. Men ännu är inte hoppet ute, säger Storm.

- Det räcker att det är bra väder i fem dagar för att få en väldigt stor skörd. Men med 12 grader och regn kommer det ingen honung.

biodlaren christian storm står inomhus bredvid lådor till biodlingen
Cristian Storm. biodlaren christian storm står inomhus bredvid lådor till biodlingen Bild: Yle/Jasmine Nedergård biodlare,biodling (arbete),Österbotten,Malax,övermalax

Inhemska honungen kan ta slut

Storm började som biodlare 1996 och har då hållit på i över 20 år. Enligt honom har inte mycket ändrats, förutom att det blivit mer direktförsäljning.

- Men det kräver mycket tid, speciellt om man själv ska åka till olika ställen. Där är Reko-ringarna nog bra, även om det förstås också finns konkurrens där.

Eftersom somrarna de senaste två åren varit svala och regniga finns det stor risk för att den inhemska honungen tar slut. Enligt Storm är den redan nu slut.

- Fjolårets skörd tog slut alldeles för tidigt. De största producenternas honung tog slut redan vid nyår. Enbart några enstaka producenter har kvar honung i lager. Mera honung borde det komma för att lagren ska bli fyllda igen, men inte ser sommaren så bra ut nu heller.

små plastlådor med levande bin och bidrottningar
Plastlådor med bidrottningarna som nyss kom på posten. små plastlådor med levande bin och bidrottningar Bild: Yle/Jasmine Nedergård biodling (arbete),Honungsbin,bin,förflyttning av bin

Samma pris

Priset på honung har däremot ändå inte höjts enligt Storm. Det tycker han är märkligt.

- Man brukar säga att det handlar om utbud och efterfrågan, men jag har inte märkt av att priset skulle ha höjts även om det finns brist på inhemsk honung. Varför, det vet jag inte.

biodlaren tar bort bivax och honung från en biram
Biramar med bivax. biodlaren tar bort bivax och honung från en biram Bild: Yle/Jasmine Nedergård honung,Bivax,Skörd,biodling (arbete),Biramar,honungsskörd

Läs också