Hoppa till huvudinnehåll

Efter EM-bronset: ”Ni kommer få höra namnet Willem Kajander länge till”

Willem Kajander, Oskari Lehtonen, Samuli Samuelsson och Aleksi Lehto, U23-EM 2017.
Bronslaget Willem Kajander (t.v.), Oskari Lehtonen, Samuli Samuelsson och Aleksi Lehto. Willem Kajander, Oskari Lehtonen, Samuli Samuelsson och Aleksi Lehto, U23-EM 2017. Bild: Yle / Markku Rantala Samuli Samuelsson,aleksi lehto

Det var helt kanon, minns Borgå Akilles-sprintern Willem Kajander med värme tillbaka på det skrällartade U23-EM-bronset i stafettlöpning. Nu vill han uppleva samma på seniornivå.

– Nog var det ju helt kanon. Jag kan fortfarande inte tro att det är sant, jag är helt ordlös. Det är en helt megafin grej.

Finlands stafettherrar överraskade de flesta med en bronsmedalj i U23-EM i Bydgoszcz för en dryg vecka sedan. Till och med sig själva.

Förstasträckans Willem Kajander intygade efter försöksheaten att Finland går för medalj. Medaljmålet funkade som ett motivationstrick för laget – man måste våga ta pallplatsen för att lyckas.

– Man kan alltid prestera en nivå högre än det egentligen borde gå, säger Kajander ivrigt. Om jag nu skulle fara och springa och efteråt säga att det gick helt perfekt, så går det ändå alltid att göra det lite bättre.

”Man springer lite bättre med en pinne i handen”

Samuli Samuelsson, som kom fyra på 100 meter individuellt, var stjärnan i laget med Kajander, Oskari Lehtonen och ankaret Aleksi Lehto som pålitliga adjutanter.

– Samuli är ju en superindivid och också en bra kompis. Oskari har jättefin rullande löpning och Aleksi släppte inte om nån på slutet, gjorde precis vad han skulle göra.

– Vi hade jättebra laganda, till och med vår reservman Jonathan (Brace) stödde alla hela tiden och var redo att löpa ända in i det sista.

Borgå Akilles guldherrar i korta stafetten 2017.
Willem Kajander (andra fr.h.) har två raka FM-guld på 4 x 100 meter med Akilles. Här med sommarens guldlag Viktor Kantele (t.v.), Victor Fagerholm och Lauri Tuomilehto. Borgå Akilles guldherrar i korta stafetten 2017. Bild: Lehtikuva Borgå Akilles,stafett,Lauri Tuomilehto,willem kajander

Hur viktig är sammanhållningen med tanke på ett stafettlags framgång?

– Verkligen viktig. Fast friidrott är en individuell sport och man ser att alla lite koncentrerar sig på sin egen sak, så när man tar fyra toppidrottare och smäller en pinne i handen på dem och säger att spring ett varv, så händer det saker.

– Som nån har sagt, så springer man lite bättre med en pinne i handen. Jag vet inte riktigt varför, men man får en sån där fiilis att man vill visa till kompisarna att man presterar bra. Man vill inte göra laget missnöjt.

Hoppas på fler medaljer

I Kalevaspelen i Seinäjoki under veckoslutet löpte Kajander först in på sjätte plats med det nya personliga rekordet 10,68 på 100 meter och sedan på en nionde placering på 200 meter.

Vad betyder EM-bronset för dig?

– Jag kommer att komma ihåg det hela mitt liv – och hoppas det inte blir den enda medaljen, konstaterar 21-åringen lugnt.

– Jag tänker fortsätta satsa helt hundra procent – och ni kommer nog att få höra namnet Willem Kajander länge till här inom friidrotten.