Hoppa till huvudinnehåll

Flera ton konstgräsgummi hamnar årligen i naturen – oklart hur miljön påverkas

Fotbollsspelare och boll på konstgräs.
Fotbollsspelare och boll på konstgräs. Bild: Matti Raivio / All Over Press konstgräs,fotboll

Konstgräsplaner fylls med flera ton återvunna bildäck varje år, och en stor del av gummit hamnar i naturen. De miljövänligare alternativen är tiofaldigt dyrare, och det finns inte studier som visar exakt hur farlig gummin är för miljön.

I Åbo finns det sju stycken konstgräsplaner som staden sköter om. Varje plan innehåller upp till 20 ton gummigranulat, som i huvudsak producerats från återvunna bildäck.

På ett år försvinner ett till två ton av detta från varje plan, men hur mycket som hamnar i naturen är oklart. Från Åbo stads sida menar Jukka Virtanen att den största delen inte går till spillo.

– Av all gummigranulat som försvinner från planen så hamnar den absolut största delen på soptippen. Bara en bråkdel hamnar i naturen, uppskattar han.

Det finns vissa ämnen i bildäck som är bevisat farliga för miljön och hälsan. En del av dessa finns säkert i granulatet som används i konstgräsplaner.― Professor Carl-Erik Wilén

Virtanen sköter om konstgräsplanerna i Åbo och berättar att man använder olika sorters gummi beroende på vilken sorts plan det är fråga om.

– Inomhus används en annan sorts syntetiskt och mer miljövänligt gummigranulat. Dels för att det dammar mindre, men mest för estetiska orsaker. Det gummit är grönt och planen ser mer äkta ut i halljuset då, förklarar han.

Enligt Virtanen anser inte staden att användningen av återvunna bildäck är problematisk.

– Ansvaret ligger hos företaget som bygger planen. De ser till att gummit som används fyller alla myndighetskrav, säger Virtanen.

En kemikaliecocktail i koncentrerade doser

Återvunna bildäck är ändå inte en helt problemfri ekvation. För att bildäcken ska hålla måtten proppas de fulla med olika medel. I EU är de farligaste ämnena förbjudna, men till exempel kinesiska bildäck är också vanliga i trafiken.

Då dessa bildäck används till det återvunna gummigranulatet kan de farliga ämnena också finna sin väg ut i den finska naturen. Det handlar om bland annat oljor, färgämnen och tungmetaller, förklarar Carl-Erik Wilén, professor i teknisk polymerkemi vid Åbo Akademi.

– Det finns vissa ämnen i bildäck som är bevisat farliga för miljön och hälsan. En del av dessa finns säkert i granulatet som används i konstgräsplaner.

– Men det är svårt att veta exakt vad som finns i däcken då olika tillverkare använder olika recept och då man återvinner däcken så blandas dessa, säger Wilén.

Carl-Erik Wilén
Carl-Erik Wilén (arkivbild). Carl-Erik Wilén Bild: Yle/Samuli Holopainen carl-erik wilén

– Man vet inte exakt hur mycket miljön påverkas. Det finns inte många studier i ämnet och det handlar ändå om små koncentrationer av de farliga ämnena. Det kan hända att miljöpåverkan inte är så stor – men det är svårt att säga utan närmare studier, påpekar han.

Finns det attraktiva alternativ?

Vilka är då alternativen? Enligt Wilén är det inte nödvändigtvis hälsosammare att föredra till exempel grusunderlag.

– Då kan man få i sig damm, som inte heller är hälsosamt, konstaterar han.

I Åbo har man undersökt alternativen, men de är inte attraktiva. Kostnaderna skjuter i höjden för dem som helt vill undvika gummigranulat.

Konstgräs rullas ut på sandviksstadion i Vasa.
Konstgräs installeras i Vasa. Konstgräs rullas ut på sandviksstadion i Vasa. Bild: Yle/Roger Källman konstgräs,fotbollsplaner,sandviksstadion,Vasa

– Nuförtiden producerar man också granulat av kork. Men det är otroligt mycket dyrare. Det kostar tio gånger mer än gummit, berättar Jukka Virtanen.

Kokos och kork har nämnts som det allmänt miljövänligare alternativet också i Sverige, men Wilén har svårt att se att de ekologiska substituten skulle vinna mark.

– Det finns inte tillräckligt med kork i världen. Jag tror inte att det är en långsiktig lösning, konstaterar han.

"Bättre för vårt klimat"

Varför väljer man då att bygga idrottsplaner med konstgräs istället för naturgräs? Enkelt, säger Virtanen, tåligheten är på en helt annan nivå.

– En naturgräsplan tål 16 timmar slitage per vecka. En konstgräsplan tål 16 timmar slitage per dag. Dessutom är konstgräs bättre för vårt klimat, då användningstiden förlängs med flera månader, förklarar Virtanen.

Vit gränslinje på grönt konstgräs samt snö.
Man kan spela ligafotboll på en konstgräsplan utan problem då det fortfarande finns snö på marken. Vit gränslinje på grönt konstgräs samt snö. Bild: YLE / Pia Santonen sportplan,Raseborg

Det skrev också flera fotbollsligaprofiler under tidigare i vår. Flera spelare som Yle diskuterade med tog starkt ställning till att alla ligaklubbar borde ha tillgång till en konstgräsplan.

– Jag tycker att vi börjar komma till den nivån att fan, ska vi hänga med så kan man inte hålla på och spela på potatisåkrar framför iskalla läktare, röt IFK Mariehamns Jani Lyyski åt Yle Sporten.

Svenska myndigheter uppmanar att undvika

Men än så länge är det oklart exakt hur miljöfarligt det är med konstgräsplaner. Enligt det svenska miljöinstitutet är konstgräsplanerna den näst största potientiella källan till att plast- och gummipartiklar ökar i haven.

Kemikalieinspektionen i Sverige har enligt SVT sedan 2006 avrått från att bildäcksgummit används på konstgräsplaner eftersom gifter och tungmetaller riskerar urlakas till omgivningen.

I Finland har myndigheterna inte gått ut med liknande rekommendationer, menar Jukka Virtanen. Professor Carl-Erik Wilén efterlyser för sin del fortsatta studier i ämnet.

– Det är alltid komplext när man talar om en blandning av många olika kemikalier, ibland kan det vara samverkan som är av ondo. Men det är inte något man gör snabbt, det handlar om långsiktiga studier. På rak arm skulle jag ändå påstå att gummigranulaten inte är så farliga, avslutar Wilén.

Artikeln har uppdaterats med ett förtydligande 24.7.2017 kl. 11.09: Konstgräsplanerna i Åbo innehåller kring 20 ton gummigranulat per plan och från varje plan försvinner årligen ett till två ton gummi.