Hoppa till huvudinnehåll

Flotte räddade åtta personer när motorbåt sjönk utanför Ritgrund i Kvarken

Sjöbevakningen
Patrullbåt på väg mot räddningsflotten utanför Ritgrund. Bild: Sjöfartsverket Sverige. Sjöbevakningen

En motorbåt med sex barn och två vuxna ombord körde på grund utanför Ritgrunds fyr i Kvarken på måndagen. Båten sjönk snabbt. Tack vare räddningsflotte kunde de sätta sig i säkerhet.

Sjöräddningscentralen Åbo tog emot larmet via sjöradio strax efter klockan 15.

- Via larmet såg vi båtens position. Strax efteråt ringde de också upp och berättade att båten tar in vatten och att de måste överge den. Sedan förlorade vi kontakten med dem, säger sjöräddningsledare Anssi Somppi.

Egen räddningsflotte

Ombord på båten fanns två vuxna och sex barn i åldern 5 till 15 år. Alla lyckades förflytta sig till båtens egen räddningsflotten som firats ner i vattnet.

Först på plats, en dryg halvtimme efter larmet, var en patrullbåt från Vallgrund sjöbevakningsstation på plats. Strax efteråt anlände en räddningshelikopter från Umeå.

Hård sjögång

Patrullbåten hjälpte de nödställda ombord medan helikoptern stannade kvar för att bevaka räddningsoperationen. De nödställda fick vänta ungefär 40 minuter i flotten.

- Det var svårt att få över de nödställda i patrullbåten. Vinden var mycket hård, speciellt för en fritidsbåt och vågorna omkring två meter höga.

Nära ögatsituation

Somppi säger att olyckan inträffade på ett mycket öppet ställe och det var en riktigt nära ögatsituation. Men båten var ovanligt välutrustad för att vara en fritidsbåt.

- Alla ombord på båten hade flytväst och barnen bar också våtdräkter och båten var välutrustad. Ingen skadades i olyckan, säger Somppi.

Läs också