Hoppa till huvudinnehåll

Här blir Kotaja världsmästare på 100 meter – tackade finländska generna

Para-VM i London avslutades med en blåvit fullträff. Amanda Kotaja var snabbast av alla på 100 meter rullstol i T54-klassen, tack vare en superb start. En av mina drömmar har gått i uppfyllelse, säger Kotaja.

När startskottet gick i London inledde Kotaja i ett rasande tempo och drog upp ett stort försprång. Kotajas ledning hotades först i loppets slutskede.

– Det var en superstart, jag såg inte de andra under hela loppet, säger Kotaja till Yle.

Kotaja var inte medveten om att hon blivit världsmästare efter målgången. Först då hennes namn stod högst upp på ljustavlan vågade hon börja fira.

Generna bakom framgången?

Kotaja kunde dra en stor suck av lättnad efter tävlingen. VM i London var nära att sluta i katastrof. Kotaja blev magsjuk under mästerskapet och fick lämna återbud på både 400 och 200 meter.

– En av mina drömmar har gått i uppfyllelse, jag kan inte vara annat än nöjd, säger Kotaja till Yle.

Amanda Kotaja i rullstol i London.
Kotaja vågade inte fira genast efter målgången. Amanda Kotaja i rullstol i London. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Amanda Kotaja

Kotajas guld var den femte finländska VM-medaljen i rullstol i London. Leo-Pekka Tähti tog guld och brons, Toni Piispanen silver och Henry Manni brons.

Vad ligger bakom de fina rullstolsframgångarna?

– Vi har finländska, explosiva gener. Det viktigaste är sisu och glädje. Vi satsar fullt ut på det vi gör, säger en glad Kotaja.